Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι της Credit Suisse εν μέσω σεναρίων εξαγοράς

Οι φήμες έδωσαν ώθηση 3,8% στη μετοχή της ελβετικής τράπεζας, αν και για πολλούς «πέτρα του σκανδάλου» είναι μια λάθος πληροφορία.

Ράλι της Credit Suisse εν μέσω σεναρίων εξαγοράς

Απότομη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Credit Suisse το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς έκθεση του Inside Paradeplatz έκανε λόγο για σχέδιο εξαγοράς της προβληματικής τράπεζας από την αμερικανική State Street αναπτερώνοντας το επενδυτικό ηθικό. Βέβαια, αρκετοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό, επισημαίνει το Reuters.

Οι μετοχές της Credit Suisse αφού έκαναν άλμα έκλεισαν στο +3,8% στη Ζυρίχη, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης στην ελβετική πηγή. Από τα χαμηλά που σημειώθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι μετοχές ενισχύθηκαν περισσότερο από 14%. Το χρηματιστήριο υποχώρησε 0,7%.

Η μετοχή έπεσε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αφού η εταιρεία προειδοποίησε για πιθανή ζημιά το δεύτερο τρίμηνο καθώς η αστάθεια έπληξε την επενδυτική της τράπεζα. Οι μετοχές στη State Street σημείωσαν πτώση άνω του 5%.

Επικαλούμενο άγνωστη πηγή, το Inside Paradeplatz ανέφερε ότι η State Street θα προσφέρει 9 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, ένα premium άνω του 30% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τρίτης, κάτι που θα αποτιμούσε την Credit Suisse στα 23 δισ. φράγκα (23,6 δισ. δολάρια).

«Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε ειδήσεις», ανέφερε η State Street. «Όπως έχουμε επαναλάβει, επικεντρωνόμαστε στην εκκρεμή εξαγορά της εταιρείας επενδυτικών υπηρεσιών Brown Brothers Harriman».

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί, γράφει το Reuters.

«Για πολλούς λόγους θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο αυτόν τον συνδυασμό», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies επικαλούμενοι αφενός την εκκρεμή συμφωνία της State Street με την Brown Brothers Harriman και αφετέρου τις νομικές/επιχειρηματικές προκλήσεις της ελβετικής τράπεζας.

Κορυφαία χρηματιστηριακή εταιρεία των ΗΠΑ, σε μήνυμα προς τους πελάτες της, αμφισβήτησε τη λογική οποιουδήποτε συμφέροντος της State Street για την ελβετική τράπεζα, κάνοντας αναφορά σε σειρά κινδύνων.

Η τράπεζα έχει περιγράψει το 2022 ως «μεταβατικό» έτος, κατά το οποίο προσπαθεί να γυρίσει σελίδα επιδιώκοντας να περιορίσει την ανάληψη κινδύνων μετά τα σκάνδαλα χρόνων που έφεραν σχεδόν ολική αναδιάρθρωση της ανώτατης διοίκησης και κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Credit Suisse βρίσκεται στα πρώτα στάδια στάθμισης επιλογών για την ενίσχυση του κεφαλαίου της, μετά από σειρά απωλειών που διέβρωσαν τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v