Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H SEC σχεδιάζει νέους κανόνες για το trading μετοχών

Αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι συναλλαγές μέσα από πλατφόρμες όπως η Robinhood ετοιμάζει η SEC. Στο μικροσκόπιο η πρακτική «payment for order flow».

H SEC σχεδιάζει νέους κανόνες για το trading μετοχών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠ πρότεινε την Τετάρτη αλλαγές στον τρόπο που η Wall Sreet αντιμετωπίζει τις συναλλαγές μετοχών από μικροεπενδυτές στον απόηχο της φρενίτιδας που επικράτησε με τις μετοχές «meme», όπως αυτή της GameStop και της AMC.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Γκάρι Γκένσλερ προβλέπει ότι οι εταιρείες trading θα πρέπει να ανταγωνίζονται άμεσα για την εκτέλεση συναλλαγών από ιδιώτες επενδυτές.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η SEC σχεδιάζει να εξετάσει εξονυχιστικά την αμφιλεγόμενη πρακτική «πληρωμή για τη ροή παραγγελιών» ή PFOF, στην οποία ορισμένοι brokers, όπως η TD Ameritrade, η Robinhood και η E*Trade, πληρώνονται από market makers για παραγγελίες.

«Ζήτησα από το προσωπικό να λάβει μια ολιστική άποψη για το πώς θα μπορούσαμε να επικαιροποιήσουμε τους κανόνες μας και να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αγορές μετοχών μας, ιδιαίτερα για τους μικροεπενδυτές» υπογράμμισε ο Γκένσλερ.

Υπογράμμισε ότι οι νέοι κανόνες της SEC θα επιβάλλουν στους market makers να αποκαλύπτουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις αμοιβές που κερδίζουν αυτές οι εταιρείες και το χρονοδιάγραμμα των συναλλαγών.

H πρακτική PFOF τέθηκε στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών πέρυσι, όταν ένας στρατός λιανικών επενδυτών προχώρησε σε μπαράζ αγορών «μετοχών meme» όπως της GameStop και της AMC, πιέζοντας hedge funds που είχαν «σορτάρει» τις μετοχές. Πολλοί επενδυτές αγόρασαν μετοχές χρησιμοποιώντας πλατφόρμες trading χωρίς προμήθεια όπως η Robinhood.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v