Ανακατατάξεις στην κεντρική τράπεζα της Τσεχίας αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν, αφού επέκρινε τις «υπερβολικά επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων» με σκοπό την καταπολέμηση της ταχύτερης αύξησης του κόστους ζωής εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
Ο Ζέμαν, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιλέγει τους κεντρικούς τραπεζίτες, διόρισε τρία νέα μέλη στο συμβούλιο του ιδρύματος την Τετάρτη, αποκλείοντας από δεύτερη θητεία τα «γεράκια». Οι αλλαγές ακολουθούν τον αναπάντεχο διορισμό του Άλες Μιχλ ως νέου επικεφαλής τον περασμένο μήνα, ένθερμου αντιπάλου της ταχείας νομισματικής σύσφιξης, σε μια στάση που σε μερικούς ίσως... θυμίζει Ερντογάν.
Ο πρόεδρος επέλεξε την Εύα Ζαμραζίλοβα, τον Γιαν Φράιτ και την Καρίνα Κουμπέλκοβα για να λάβουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, μαζί με τον επικεφαλής Μιχλ, στις αρχές Ιουλίου. Οι αλλαγές αντανακλούν τη θέση του Zέμαν ότι ο πληθωρισμός προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από κραδασμούς από το εξωτερικό και ότι η υπερβολική νομισματική σύσφιξη μπορεί να συμβάλει στην άνοδο των τιμών.
Η Ζαμραζίλοβα, που θα αναλάβει θέση υποδιοικήτριας, είπε ότι η κεντρική τράπεζα κατάλαβε νωρίς τη φύση του πληθωρισμού και άρχισε τις προσπάθειες να τον περιορίσει. Όπως εξήγησε, οι μη δημοφιλείς αυξήσεις επιτοκίων ήταν «απαραίτητες» και σύντομα θα αντικατοπτριστούν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.
«Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί βαθύτερη ανάλυση και κάθε μελλοντικό βήμα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά», πρόσθεσε.
Ενώ η κορόνα υποχώρησε απότομα μετά τον διορισμό του Μιχλ τον περασμένο μήνα, τώρα αντέδρασε θετικά, κερδίζοντας 0,7% έναντι του ευρώ.
Ο πληθωρισμός (και) στην Τσεχία επιταχύνεται με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών
Το sell off του τσεχικού νομίσματος τον περασμένο μήνα οδήγησε σε παρεμβάσεις για τη στήριξή του. Ο Mιχλ δήλωσε ότι τις κινήσεις της αγοράς πυροδότησαν κερδοσκοπικές εκροές, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Αφού καταψήφισε και τις οκτώ αυξήσεις το περασμένο έτος, οι οποίες ανέβασαν το σημείο αναφοράς κατά 550 μονάδες βάσης, ο Μιχλ είπε ότι, όταν αναλάβει την τράπεζα, το κόστος δανεισμού θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να συγκρατεί εγχώριους κινδύνους πληθωρισμού. Ωστόσο, άφησε ανοιχτή την πόρτα για μεγαλύτερη πιθανή σύσφιξη εάν εμφανιστούν ισχυρές απειλές για τη ζήτηση.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια τον Μάιο, κατά 75 μονάδες βάσης στο 5,75%, καθώς η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου φοβόταν ότι οι κρίσεις κόστους από το εξωτερικό επεκτείνονταν γρήγορα στην ευρύτερη οικονομία και ενδέχεται να τροφοδοτήσουν αιτήματα για αύξηση μισθών.
Στις 22 Ιουνίου αναμένεται νέα απόφαση της κεντρικής τράπεζας υπό τη σημερινή της σύνθεση. Ο απερχόμενος διοικητής Γίρι Ρούσνοκ είπε ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να απαιτήσουν νέα αύξηση τουλάχιστον στα τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας.