Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν προκαλεί πολιτική κρίση στη Σουηδία, τρεις μήνες πριν τις εκλογές

Η βουλευτής κουρδικής καταγωγής Αμινέ Κακαμπαβέχ έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, τη στιγμή που η χώρα επιδιώκει να ξεπεράσει το βέτο Ερντογάν για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν προκαλεί πολιτική κρίση στη Σουηδία, τρεις μήνες πριν τις εκλογές

Η ύπαρξη βουλευτή κουρδικής καταγωγής στη Σουηδία έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, τη στιγμή που η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να ξεπεράσει το βέτο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης Mόργκαν Γιόχανσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, διαδικασία που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η πρόταση μομφής χρειάζεται μια επιπλέον ψήφο για να περάσει, ρίχονοντας τους προβολείς στην Αμινέ Κακαμπαβέχ, μέλος του κοινοβουλίου με κουρδική καταγωγή.

Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον κερδίζουν στις δημοσκοπήσεις μόλις τρεις μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές, η κατάσταση περιπλέκεται από την κοινή αίτηση της Σουηδίας με τη Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το εγχείρημα της μετατόπισης από την εδώ και δύο αιώνες σουηδική στρατιωτική ουδετερότητα επί του παρόντος παρεμποδίζεται από την Τουρκία, η οποία έχει απαιτήσει από τη χώρα να μη δείχνει ανοχή απέναντι σε κουρδικές ομάδες που ο Ερντογάν θεωρεί "τρομοκρατικές". Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση, η Κακαμπαβέχ έχει συμφωνήσει με το κόμμα της Άντερσον να επεκταθεί η συνεργασία με μία από αυτές τις ομάδες, το συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

«Όσο ισχύει η συμφωνία μας, δεν θα υποστηρίξω πρόταση δυσπιστίας», είπε η Κακαμπαβέχ σε συνέντευξή της. «Περιμένω απάντηση» από την κυβέρνηση», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Άντερσον επέκρινε την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι.

«Έχουμε τώρα τρεις μήνες πριν από τις εκλογές», δήλωσε η Άντερσον. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή κατάσταση για τη δική μας και τη φινλανδική αίτηση προς το ΝΑΤΟ και η πρόκληση πολιτικής αστάθειας είναι εντελώς ανεύθυνη».

Την Παρασκευή, το Κόμμα του Κέντρου δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την ψήφο δυσπιστίας κατά του υπουργού Γιόχανσον. «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να αυξήσει την ασφάλεια για τους Σουηδούς (σ.σ. γι' αυτό ακριβώς τον λόγο η αντιπολίτευση μέμφεται τον υπουργό), αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω ενός πολιτικού παιχνιδιού που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές», έγραψε στο Facebook η επικεφαλής του κόμματος Άννι Λουφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v