Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβουν τα έξοδα οι Γερμανοί, δεν αντέχουν οικονομικά

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Αναγκάζει σχεδόν τα μισά νοικοκυριά να περιορίσουν τις δαπάνες τους παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Τι έδειξε δημοσκόπηση.

Κόβουν τα έξοδα οι Γερμανοί, δεν αντέχουν οικονομικά

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τον τρόπο ζωής τους, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται από το ένα ρεκόρ στο άλλο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, περίπου το 47% δήλωσε ότι κόβει έντονα ή πολύ έντονα τις δαπάνες. Σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε περισσότερο από 75%. Η έρευνα διεξήχθη σε 1.337 Γερμανούς από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.

Ο πληθωρισμός στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης έφτασε στο 8,7% τον Μάιο, λόγω του κόστους ενέργειας και τροφίμων, που είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχει εφαρμόσει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής περικοπής των φόρων στα καύσιμα, των επιδοτήσεων και των φθηνών εισιτηρίων για τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά δεν έχουν στηρίξει την εμπιστοσύνη μέχρι στιγμής.

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο έκανε τη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά της τελευταίας χρονιάς τον Απρίλιο και οι καταναλωτές βλέπουν τον περιορισμό του πληθωρισμού ως πιο επείγον ζήτημα από ό,τι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η κοινωνική ανισότητα. Μόνο η σύγκρουση στην Ουκρανία θεωρείται μεγαλύτερη πρόκληση, όπως έδειξε η έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v