Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέφρενο ράλι κάνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Γκάζωσαν κι άλλο οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 73,5%. O πληθωρισμός επιταχύνεται για 12ο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 1998.

Ξέφρενο ράλι κάνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Νέο γκάζι πάτησαν οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία, καθώς ενισχύθηκαν κατά 73,5% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί ετησίως κατά 70% (69,97%).

 

O πληθωρισμός επιταχύνεται για 12ο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 1998. Εν τω μεταξύ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα είναι υψηλότερος, στο 76,6%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλότερες κατά 3%.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο τουρκικός πληθωρισμός είναι διψήφιος το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας πενταετίας, καθώς οι Αρχές έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζουν, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ενόψει των κινδύνων για τη λίρα και τις τιμές.

H τουρκική λίρα κινείται ελαφρώς χαμηλότερα, κατά 0,14% έναντι του δολαρίου, στις 16,493 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v