Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση για πυραμίδες στην αγορά των private equity!

Ο επικεφαλής της Amundi, εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προειδοποιεί για ένα επικίνδυνο παιχνίδι ακριβών εξαγορών και μεταβιβάσεων επιχειρήσεων που μπορεί να καταρρεύσει με πάταγο.

Προειδοποίηση για πυραμίδες στην αγορά των private equity!

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης συνδέει τμήματα του κλάδου των private equity με ένα «σύστημα Ponzi» (πυραμίδα) γράφουν οι Financial Times.

«Ορισμένα τμήματα των private equity μοιάζουν με ένα σύστημα πυραμίδας κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Amundi Asset Management, Vincent Mortier, σε παρουσίαση την Τετάρτη.

«Ξέρεις ότι μπορείς να πουλήσεις [περιουσιακά στοιχεία] σε άλλη εταιρεία private equity με πολλαπλασιαστή 20 ή 30 φορές τα κέρδη. Γι' αυτό μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σχήμα Ponzi. Είναι ένα κυκλικό πράγμα».

Οι δημόσιες αγορές μετοχών και ομολόγων αφήνουν ελάχιστα περιθώρια σε διαχειριστές επενδύσεων όπως η Amundi, η οποία έχει 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, να κρύψουν την απόδοσή τους, καθώς οι διακυμάνσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι εύκολο να παρακολουθούνται καθημερινά ή ακόμα και σε πραγματικό χρόνο — μια διαδικασία γνωστή ως στην αγορά «marketing» .

Tα private equity, αντίθετα, συνήθως κλειδώνουν τα χρήματα των επενδυτών για περίοδο αρκετών ετών και οι πληροφορίες σχετικά με το εάν οι εταιρείες-στόχοι τους έχουν κερδίσει ή συρρικνωθεί σε αξία γίνονται δημόσιες μόνο εάν τις εισάγουν σε χρηματιστήριο ή επιλέξουν να αποκαλύψουν την τιμή στην οποία την πούλησαν.

Εν τω μεταξύ, οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις είναι συχνά περίπλοκες εικασίες.

Συχνά, οι όμιλοι private equity πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε άλλους ομίλους private equity. Το 2021, έκλεισαν ακόμη και συμφωνίες αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οποίες πούλησαν εταιρείες χαρτοφυλακίου στους εαυτούς τους.

Ο Mortier είπε ότι υπάρχουν κίνητρα στα private equities να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους σε διογκωμένες τιμές. «Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σημάδι στην αγορά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος», είπε ο Mortier. «Υπάρχουν μερικές πολύ, πολύ καλές ευκαιρίες, αλλά δεν υπάρχουν θαύματα. Τελικά θα υπάρξουν θύματα, αλλά γι' αυτό μπορεί να περάσουν τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια».

Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν ξεχειλίσει με μετρητά τα τελευταία χρόνια καθώς μπόρεσαν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια και να έχουν τεράστια δύναμη πυρός για να εξαγοράσουν εταιρείες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος των private equity έχει περισσότερα από 6 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Απόλαυσαν το 2022 το πιο δυνατό ξεκίνημά τους σε μια χρονιά, καθώς κινητοποίησαν τεράστιους σωρούς μετρητών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υποστήριξαν συμφωνίες αξίας 288 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, ποσό 17% υψηλότερο σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Ο Mortier εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις δημόσιες αγορές χρέους, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι είναι ολοένα και πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν συμφωνίες, ιδιαίτερα όταν το χάσμα μεταξύ των τιμών στις οποίες οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν έχει γίνει ασυνήθιστα μεγάλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v