Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Νέες αυξήσεις 30% σε ρεύμα και αέριο γονατίζουν τους καταναλωτές

Τέρμα γκάζι για το κόστος ενέργειας, που καταγράφει ήδη αυξήσεις 35%+30% σε λιγότερο από δύο μήνες -την ώρα που ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει στο +70% και η λίρα κατρακυλά. Εκρηκτικό κοκτέιλ οδηγεί σε αντιδημοφιλία Ερντογάν, στο ξεκίνημα της προεκλογικής χρονιάς.

Τουρκία: Νέες αυξήσεις 30% σε ρεύμα και αέριο γονατίζουν τους καταναλωτές

Η Τουρκία αύξησε τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη, επικαλούμενη την «απόλυτη καταιγίδα» στις παγκόσμιες αγορές και τροφοδοτώντας μια πληθωριστική έκρηξη που άγγιξε υψηλό 24 ετών στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Η χώρα καλύπτει με εισαγωγές σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της και συνεπώς καθίσταται ευάλωτη στη ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου ενεργειακού κόστους. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 30% για τα νοικοκυριά, κατά 16,3% για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά 10,2% για βιομηχανική χρήση, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία εισαγωγής ενέργειας BOTAS.

Είχε προηγηθεί ήδη αύξηση 35% στις τιμές του φυσικού αερίου για νοικοκυριά τον Απρίλιο.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν μετακυλίστηκαν στους Τούρκους καταναλωτές οι παγκόσμιες αυξήσεις, παρά μόνο στο ελάχιστο.

Επιπροσθέτως, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 15% και 25%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 70% και η αδυναμία της λίρας έχουν γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των εκλογών του 2023, γράφει το Reuters. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο αντίκτυπος των οικονομικών προβλημάτων στην τσέπη των καταναλωτών συμβάλλει στη φθίνουσα υποστήριξη προς το κυβερνών AKP και τον ίδιο.

Την Παρασκευή αναμένονται τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 76,55%, ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της λίρας. Η πρόβλεψη για το τέλος του έτους κινείται γύρω στο 63,5%, σύμφωνα με το Reuters.

Η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 20% φέτος, πέραν της διολίσθησης 44% που κατέγραψε το 2021, μετά από σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων που αποφάσισε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η τουρκική μεταποίηση συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι παραγγελίες επιβραδύνθηκαν εν μέσω μειωμένης ζήτησης και συνεχιζόμενων πιέσεων στις τιμές. 

Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου ανεβάζουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 50 μονάδες βάσης και η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ωθεί τον δείκτη κατά 35 μονάδες βάσης, σύμφωνα με υπολογισμούς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v