Στο πόσο κοστίζει πλέον το σουβλάκι αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters, σημειώνοντας ότι έχει αυξηθεί αρκετά η τιμή του φέτος το καλοκαίρι.
Καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθούν προσεκτικά τις επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού -όπως φαίνεται μάλιστα από τη ραγδαία αύξηση της τιμής ενός τόσο δημοφιλούς σνακ, τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Οι μέσες τιμές για το σουβλάκι έχουν αυξηθεί πολύ πιο πολύ από τις βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού -που κυμαίνονται σε υψηλό 28 ετών, γύρω στο 10% στην Ελλάδα.
Κάνοντας μία περιγραφή για το σουβλάκι, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το κλασικό γεύμα με ψητό κρέας τυλιγμένο σε πίτα, με σαλάτα και τζατζίκι, κοστίζει τώρα 3,30 ευρώ κατά μέσο όρο στην Αθήνα, καταγράφοντας αύξηση κατά 30% από το περασμένο καλοκαίρι.
Το κόστος των κύριων συστατικών του -κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο- αυξάνεται απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έχει επηρεάσει πολύ», λέει ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι, κάτω από την Ακρόπολη, καθώς κόβει κομμάτια χοιρινού για την κυρίως ξένη πελατεία του. «Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».
Το σουβλάκι θεωρείται μια φθηνή απόλαυση, προσιτή σχεδόν σε οποιονδήποτε, αλλά πλέον γίνεται όλο και περισσότερο είδος που οι άνθρωποι με περιορισμένους προϋπολογισμούς σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν. «Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγοράζω μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ τον μήνα.
Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του ηλιελαίου που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος πάνω από 100%.
«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», είπε ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά από διπλασιασμό του λογαριασμού του ρεύματος, παλεύει να κρατήσει το σουβλάκι του κάτω από 3 ευρώ ανά μερίδα. Για τουλάχιστον έναν τουρίστα, ωστόσο, το σουβλάκι παραμένει ευκαιρία σε αυτή την τιμή. «Θα πλήρωνα 10 ευρώ για αυτό το σουβλάκι, είναι νόστιμο», είπε ο Ντέιβ Ντίσις, από την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.