Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο και στην ασφάλιση φορτίων ρωσικού πετρελαίου

Περιορίζεται δραστικά η ικανότητα της Μόσχας να εξάγει αργό. Βρυξέλλες και Λονδίνο την αποκλείουν από την καρδιά της ναυτιλιακής ασφαλιστικής βιομηχανίας, από τη Lloyd's του Λονδίνου. Η στάση Ελλάδας και Κύπρου.

Μπλόκο και στην ασφάλιση φορτίων ρωσικού πετρελαίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν σε συντονισμένη απαγόρευση της ασφάλισης πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αποκλείοντας τη Μόσχα από τη ζωτικής σημασίας ασφαλιστική αγορά του Lloyd's του Λονδίνου και περιορίζοντας δραστικά την ικανότητά της να εξάγει αργό, σύμφωνα με Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, η Lloyd's είναι η καρδιά της ναυτιλιακής ασφαλιστικής βιομηχανίας εδώ και αιώνες και η παρεμπόδιση των μελών της από την ασφάλιση ρωσικών φορτίων πετρελαίου θα συσσωρεύσει μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η απαγόρευση ασφάλισης αποτελεί μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ που στοχεύει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν σε εμπάργκο στις περισσότερες αποστολές πετρελαίου της Ρωσίας αργά τη Δευτέρα, αλλά η εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκλείδωσε την απαγόρευση ασφάλισης. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερες συνέπειες για τις εξαγωγές της Μόσχας και να την αφήσει να αναζητήσει ασφάλιση σε μικρότερες, λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές.

Η ασφάλιση ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη της απαγόρευσης του πετρελαίου από την ΕΕ, με τους ασφαλιστές να προειδοποιούν για τις ευρύτερες οικονομικές συνέπειες της καταστολής ενός κλάδου που είναι κρίσιμος για το διεθνές εμπόριο.

Υπήρχε επίσης ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι αν ενεργούσε μόνη της η ΕΕ όσον αφορά τις ασφαλιστικές κυρώσεις, θα σήμαινε ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα πήγαιναν στη διεθνή αγορά του Λονδίνου. «Υπάρχει ένα ζήτημα ίσων όρων ανταγωνισμού, εάν το Λονδίνο συνεχίσει να παρέχει ασφάλιση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε δράση για τη ναυτιλία την Τρίτη, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν η απόφαση του Λονδίνου να αποσύρει την αντίθεσή του, που άνοιξε τον δρόμο για το νέο πακέτο κυρώσεων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, που διαθέτουν σημαντικούς ναυτιλιακούς τομείς, συμφώνησαν μόνο μετά τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσει, ανέφεραν αξιωματούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v