Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Το Ιράν έχει κλέψει έγγραφα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Το Ιράν χρησιμοποιεί κλεμμένα έγγραφα του ΙΑΕΑ για να αποφύγει τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος, διατείνεται το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να υποσκάψει την ανανέωση της συμφωνίας του 2015.

Ισραήλ: Το Ιράν έχει κλέψει έγγραφα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ κατηγόρησε σήμερα Τρίτη το Ιράν για κλοπή εσωτερικών εκθέσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο πλαίσιο ενός σχεδίου της Τεχεράνης να προετοιμάσει τρόπους για να αποτρέψει τον έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος.

Ούτε η Τεχεράνη ούτε ο ΙΑΕΑ απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες φαίνεται πως αποτελούν μέρος μιας ισραηλινής εκστρατείας να αποθαρρύνει τις μεγάλες δυνάμεις από την ανανέωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας του 2015, στις τελματωμένες πλέον διαπραγματεύσεις της Βιέννης.

«Το Ιράν έκλεψε απόρρητα έγγραφα του ΙΑΕΑ ... και χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να αποφεύγει συστηματικά τις έρευνες για τα πυρηνικά του», υποστήριξε ο Μπένετ σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνοδευόταν από φερόμενα κλεμμένα αρχεία, ορισμένα από τα οποία ήταν μεταφρασμένα στα αγγλικά.

«Πώς το ξέρουμε; Επειδή έχουμε στα χέρια μας το ιρανικό σχέδιο εξαπάτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ένας συνεργάτης του Μπένετ τόνισε ότι αυτός ο ισχυρισμός αναφερόταν στη δημοσιοποίηση από Ισραηλινούς κατασκόπους το 2018 μιας μυστικής συλλογής εγγράφων που κατασχέθηκαν στο Ιράν και σχετίζονται με τα πυρηνικά του προγράμματα. Η Τεχεράνη αποκάλεσε κατασκεύασμα αυτό το λεγόμενο «Αρχείο για τα Πυρηνικά».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ένας αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Άμυνας έγραφε στα υποτιθέμενα έγγραφα ότι «αργά ή γρήγορα (ο ΙΑΕΑ) θα μας ρωτήσει και θα χρειαστεί να έχουμε μια περιεκτική ιστορία συγκάλυψης».

Η Ισλαμική Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και ο ΙΑΕΑ έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι πιστεύουν πως το Ιράν είχε ένα συντονισμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων μέχρι το 2003.

Ο ΙΑΕΑ πέρασε πάνω από μια δεκαετία ερευνώντας τις προηγούμενες δραστηριότητες του Ιράν και τώρα ζητά ξανά απαντήσεις από την Τεχεράνη σχετικά με την προέλευση των σωματιδίων ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι η πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που αναφέρεται στις μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν είναι ούτε «ισορροπημένη» ούτε «δίκαιη».

Οι ΗΠΑ και πέντε άλλες δυνάμεις επιδιώκουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, από την οποία η Ουάσιγκτον αποχώρησε με απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το Ισραήλ δεν συμμετέχει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο έχει επιρροή σε ξένες δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v