Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Η στροφή στο αλγερινό αέριο «ξεχνά» τις υψηλές εκπομπές μεθανίου

Τα αλγερινά κοιτάσματα στα οποία στρέφεται η Ευρώπη για να ρεφάρει τις απώλειες ρωσικού αερίου δεν είναι αθώα εκπομπών μεθανίου. Διακριτικές αποστάσεις από τους περιβαλλοντικούς στόχους και μια «έξυπνη ιδέα» επί τάπητος.

ΕΕ: Η στροφή στο αλγερινό αέριο «ξεχνά» τις υψηλές εκπομπές μεθανίου

Ένα γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Αφρική, στο οποίο «ποντάρει» η Ευρώπη για να αναπληρώσει τις απώλειες από τις ρωσικές εισαγωγές, απειλεί να περιπλέξει τους κλιματικούς στόχους, γράφει το Bloomberg.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες από τις εγκαταστάσεις της Αλγερίας διαρρέει μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση από το Πολυτεχνείο της Βαλένθιας που χρηματοδοτήθηκε από την Greenpeace. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από πλευράς μιας χώρας που παρέχει περίπου το 8% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, αποτελώντας τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή της μετά τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Η Αλγερία καταγράφει την τρίτη υψηλότερη ένταση παραγωγής μεθανίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ενώ το κοίτασμα Hassi R'Mel αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο hotspot μεθανίου.

Η νέα ανάλυση ασκεί πίεση στην Ευρώπη, που προσπαθεί μεν να ενισχύσει τον έλεγχο των διαρροών, όμως σε μια «άβολη» στιγμή κατά την οποία η Αλγερία προβάλλει ως κύρια εναλλακτική για την αντικατάσταση των προμηθειών ρωσικών ορυκτών καυσίμων αερίου.

Το μεθάνιο έχει 84 φορές μεγαλύτερη θερμαντική ισχύ από το CO2 βραχυπρόθεσμα, εάν απελευθερωθεί απευθείας στην ατμόσφαιρα, και ως εκ τούτου η διακοπή των διαρροών έχει γίνει προτεραιότητα για αρκετές κυβερνήσεις. Η Αλγερία ωστόσο δεν συμμετείχε στη συμφωνία πάνω από 100 χωρών για μείωση εκπομπών κατά 30% έως το 2030, στο πλαίσιο της συνόδου COP26 στη Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Sonatrach, η αλγερινή κρατική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Hassi R'Mel, είπε ότι οι δικές της εκτιμήσεις για τις εκπομπές είναι «πολύ χαμηλότερες από αυτές που ανακοινώνονται αλλού». Ο διευθύνων σύμβουλος Toufik Hakkar δήλωσε ότι «οι εκπομπές μειώθηκαν από 9 σε 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εγκρίνει τις εκτιμήσεις και τη μεθοδολογία μας». 

Οι ερευνητές της Βαλένθιας υπολόγισαν ρυθμούς εκπομπών έως και 4,5 μετρικούς τόνους μεθανίου την ώρα από το κοίτασμα, το οποίο πέρυσι κατέγραψε εκπομπές 939.000 τόνων, αύξηση 67% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία Kayrros SAS. Πρόκειται για ποσότητα μεθανίου που ισούται με ετήσιες εκπομπές 17 εκατ. αυτοκινήτων, επισημαίνει το Bloomberg.

Η έξυπνη λύση: «Εσύ συλλέγεις, εμείς αγοράζουμε»

Η ΕΕ δήλωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα από κοινού με την Αλγερία, δίνοντας έμφαση στη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Προς τούτο, σχεδιάζεται το πρόγραμμα «συλλέγεις, αγοράζουμε» στο πλαίσιο του οποίου η Ένωση θα αγοράζει αέριο που διαφορετικά θα απελευθερωνόταν ή θα καιγόταν.

Η συμφωνία θα δώσει κίνητρα στις εταιρείες φυσικού αερίου να εξοικονομούν περισσότερο από το προϊόν τους — κύριο συστατικό του οποίου είναι το μεθάνιο — και να το παρέχουν στην ΕΕ. Περίπου 46 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως χάνονται λόγω άσκοπου εξαερισμού ή καύσης, κάτι που κάνουν οι εταιρείες για λόγους ασφαλείας ή όταν δεν έχουν πού να διοχετεύσουν το αέριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν με το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών από τη Ρωσία.

Την ιδέα επικρότησε και ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ως μια έξυπνη λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει τον πλανήτη και την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v