Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιθουανοί πολίτες συγκέντρωσαν € 5 εκατ. για να δωρίσουν τουρκικό drone στην Ουκρανία

Αγορά οπλισμού με crowdfunding για πρώτη φορά στην ιστορία. Η χώρα των 2,8 εκατ. κατοίκων συγκέντρωσε 5 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μέρες, «για να κάνει τον κόσμο καλύτερο»...

Λιθουανοί πολίτες συγκέντρωσαν € 5 εκατ. για να δωρίσουν τουρκικό drone στην Ουκρανία

Εκατοντάδες Λιθουανοί πρόσφεραν τον οβολό τους σε έναν ασυνήθιστο έρανο, που είχε στόχο την αγορά ενός προηγμένου στρατιωτικού drone για την Ουκρανία -σε μια κίνηση «αλληλεγγύης» προς τους πρώην συμπατριώτες τους, καθώς πρόκειται για δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο στόχος των 5 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η αγορά του μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους Bayraktar TB2 συγκεντρώθηκε σε μόλις τρεισήμισι μέρες  -σε μια χώρα 2,8 εκατ. κατοίκων. Την καμπάνια ξεκίνησε και διενήργησε η λιθουανική διαδικτυακή ραδιοτηλεόραση Laisves TV.

Το κλίμα στη βαλτική χώρα αποτυπώνει η δήλωση της 32χρονης Agne Belickaite, η οποία συνεισέφερε 100 ευρώ: «Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, κανείς δεν πίστευε ότι θα αγοράζαμε όπλα. Αλλά είναι φυσιολογικό τώρα. Κάτι πρέπει να γίνει, για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Έχω κάνει δωρεές για να αγοράσω όπλα για την Ουκρανία και θα το ξανακάνω μέχρι τη νίκη». Σύμφωνα με το Al Jazeera, πρόσθεσε ότι κινητοποιήθηκε και από φόβο μήπως επιτεθεί η Ρωσία και στη Λιθουανία. 

Το Laisves TV θα μεταφέρει τα κεφάλαια στο υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο θα αγοράσει το drone και τα πυρομαχικά.

 

Τα drones έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και πολύτιμα τα τελευταία χρόνια, σε συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη και αλλού.

Η Ουκρανία αγόρασε περισσότερα από 20 οπλισμένα Bayraktar TB2 από την τουρκική εταιρεία Baykar τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα παρέλαβε άλλα 16.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που απλοί άνθρωποι συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι σαν Bayraktar», δήλωσε σε πανηγυρικούς τόνους ο Πέτρο Μπέστα, Ουκρανός πρέσβης στη Λιθουανία.

Στις αρχές Απριλίου, οι τρεις βαλτικές δημοκρατίας, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, ανακοίνωσαν τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, στον απόηχο του πολέμου. Επίσης, το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στην Ουκρανία 20 τεθωρακισμένα M113 και άλλο εξοπλισμό, συνολικής αξίας 15,5 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v