Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίμπησε η διάθεση των καταναλωτών στην ευρωζώνη

Αναπάντεχη άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή πτώση. Υποχωρούν ελαφρώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Τσίμπησε η διάθεση των καταναλωτών στην ευρωζώνη

Mικρή άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάιο, φτάνοντας στις -21,1 μονάδες, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αν και ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9 μονάδων σε σύγκριση με τον Απρίλιο, παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. 

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε 0,4 μονάδες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις -22,2 μονάδες.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες στην ΕΕ και διαμορφώθηκε στις 104,1 μονάδες, ενώ στην ευρωζώνη κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, στις 105,0 μονάδες από 104,9 τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή πτώση, σε χαμηλό 14 μηνών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες στην ΕΕ κι έφτασε στις 112,3 και κατά 0,3 μονάδες στην ευρωζώνη, στις 112,9 μονάδες.

Στα θετικά της έκθεσης οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν για δεύτερο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v