Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Βερολίνου: Καταρρέει η ενότητα της ΕΕ στις ρωσικές κυρώσεις

Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στην ΕΕ να βρει λύση στο θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ελπίδες για συμφωνία... αργότερα.

Προειδοποίηση Βερολίνου: Καταρρέει η ενότητα της ΕΕ στις ρωσικές κυρώσεις

Η ενότητα της Ευρώπης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «αρχίζει να καταρρέει», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας καθώς διπλωμάτες υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη διχόνοια σχετικά με ένα πακέτο κυρώσεων που πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη-μέλη σήμερα.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μίλησε καθώς οι πρεσβευτές της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Κυριακή απέτυχαν να συμφωνήσουν για το νέο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου που η Ουγγαρία μπλοκάρει εδώ και εβδομάδες.

Οι διπλωμάτες ήλπιζαν να συμφωνήσουν σε μέτρα που έπρεπε να τεθούν στους ηγέτες της ΕΕ στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα.

«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη παραμείνει ενωμένη. Ενόψει της αυριανής (σ.σ. σημερινής) συνόδου κορυφής, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει έτσι. Αλλά έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει και να καταρρέει ξανά», είπε ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καγκελάριος, σε δημοσιογράφους στη Γερμανία.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα σχόλιά του υπογραμμίζουν τις δυσκολίες της ΕΕ να βρει έναν τρόπο να επεκτείνει τις κυρώσεις στη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μια τεράστια οικονομική περιοχή, με απίστευτη οικονομική δύναμη. Και όταν είναι ενωμένη, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη», είπε ο Χάμπεκ στα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης.

Διπλωμάτες της ΕΕ προσπάθησαν την Κυριακή να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία και για την εξαίρεση των εισαγωγών μέσω αγωγών, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ. Αυτό θα κάλυπτε περίπου τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν θα επηρέαζε την Ουγγαρία και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η διαφορετική αντιμετώπιση των παραδόσεων ρωσικού αργού, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται στο μπλοκ, θα μπορούσε να προκαλέσει στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαίου.

«Πολλές χώρες έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για έναν τόσο περίπλοκο οικονομικό τομέα, που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ με άμεση γνώση των συνομιλιών. «Οι νομικές πτυχές χρειάζονται τελειοποίηση, επομένως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», είπε ο διπλωμάτης.

Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν, είναι οι τεχνικές προσαρμογές που απαιτούνται για τα διυλιστήρια της Κεντρικής Ευρώπης, ώστε να μπορούν να χειρίζονται διαφορετικούς τύπους πετρελαίου, καθώς και η κατασκευή και η χρηματοδότηση εναλλακτικών αγωγών πετρελαίου, ώστε όλο το ρωσικό αργό να υπόκειται σε εμπάργκο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το πακέτο κυρώσεων που συζητείται, είναι το έκτο που προτείνουν οι Βρυξέλλες από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον άνθρακα, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Μόσχα.

Αισιόδοξος ο Μπορέλ

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις χθες το απόγευμα και θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα», επισήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στο δίκτυο France Info. «Πιστεύω ότι σήμερα το απόγευμα θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών-μελών μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν τα σχέδια της ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενδέχεται να αποτύχουν λόγω της αντίστασης που προβάλλουν η Ουγγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο Μπορέλ απάντησε: «Όχι, δεν το πιστεύω (...) τελικά θα υπάρξει συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v