Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 παρέλαβαν οι Ουκρανοί

Αντιπλοϊκούς πυραύλους από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε η Ουκρανία. Ζητά να της διατεθούν και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων.

Πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 παρέλαβαν οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία άρχισε να λαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπλα που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις που μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής, δήλωσε το Σάββατο ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov.

«Η παράκτια άμυνα της χώρας μας θα ενισχυθεί με πυραύλους Harpoon – θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευμένες ουκρανικές ομάδες», έγραψε ο Ρέζνικοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Είπε ότι οι πύραυλοι Harpoon θα λειτουργούν παράλληλα με τους ουκρανικούς Neptune για την άμυνα της ακτής, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Οδησσού.

Ο Serhiy Bratchuk, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σε διαδικτυακή ανάρτηση ότι "μας έχουν παραδοθεί τόσοι πολλοί Harpoon που μπορούμε να βυθίσουμε ολόκληρο τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Γιατί όχι;"

Τον περασμένο μήνα το Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε με την Ουκρανία να υποστηρίζει ότι αυτό έγινε μετά από επίθεση με πυραύλους. Η Μόσχα λέει ότι μια φωτιά προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών.

Μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια, εμποδίζοντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα για να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις.

Ο Ρέζνικοφ είπε ότι η Ουκρανία έλαβε επίσης σειρά από βαρέα πυροβόλα, συμπεριλαμβανομένων τροποποιημένων αυτοκινούμενων M109 αμερικανικής κατασκευής που θα επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να χτυπήσει στόχους από μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η Ουκρανία λέει ότι θέλει να εξασφαλίσει παραδόσεις αμερικανικών εκτοξευτών πυραύλων M270 μεγάλης εμβέλειας.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι η Ουκρανία, που εργάζεται για την ενίσχυση των προμηθειών όπλων, πλησιάζει στο σημείο όπου θα ξεπερνά τους Ρώσους τεχνολογικά και ως προς την ικανότητά της να χτυπήσει.

"Φυσικά, πολλά εξαρτώνται από τους εταίρους μας και την ετοιμότητά τους να παράσχουν στην Ουκρανία ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της ελευθερίας. Και αναμένω καλά νέα για αυτό την επόμενη εβδομάδα", είπε σε βίντεο αργά το βράδυ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο σύμβουλος του Zelenskiy Oleksiy Arestovych δήλωσε αργά το Σάββατο ότι "τα όπλα που τόσο χρειαζόμαστε πιθανότατα θα παραδοθούν σύντομα".

Κρίσιμη, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι η συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουνίου. «Εάν οι σύμμαχοι στη Δύση δεν καθυστερήσουν... τότε γύρω στις 20 Ιουνίου η κατάσταση στο μέτωπο θα αλλάξει πολύ προς όφελός μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v