Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρές μάχες στην στρατηγική πόλη Σεβεροντονέτσκ

«Με τη χρήση πυροβολικού, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις», σύμφωνα με το oυκρανικό Επιτελείο. Εκρήξεις στο Χάρκοβο, μετά την επίσκεψη Ζελένσκι.

Σφοδρές μάχες στην στρατηγική πόλη Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν την επίθεσή τους στην στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ και ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν τον κοντινό σιδηροδρομικό κόμβο Lyman, μεταδίδει το Reuters.

Η αργή αλλά σταθερή ρωσική προέλαση τις τελευταίες ημέρες στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, που περιλαμβάνει τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, δείχνουν μια αλλαγή δυναμικής στον πόλεμο, που τώρα διανύει τον τέταρτο μήνα του.

Οι Ρώσοι φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην κατάληψη όλης της περιοχής του Λουχάνσκ, έναν από τους μετριοπαθείς στόχους που έθεσε το Κρεμλίνο αφού εγκατέλειψε την επίθεσή του στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα στρατεύματά της ελέγχουν πλήρως το Λίμαν, ένα σιδηροδρομικό κόμβο δυτικά του ποταμού Siverskyi Donets στο Ντόνετσκ. Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Malyar, είπε ότι η μάχη στο σημείο συνεχίζεται, ανέφερε ο ιστότοπος ZN.ua.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι περίπου 60 χλμ. βορειοανατολικά του Λίμαν στην ανατολική πλευρά του ποταμού και η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή της Ουκρανίας. «Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί», δήλωσε ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς ανέφεραν σε μια σύντομη ανάρτηση στο Facebook ότι ήταν σε άμυνα όλη την ημέρα, αποκρούοντας επτά ρωσικές επιθέσεις και καταστρέφοντας ένα τανκ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Στρατιώτες της πρώτης γραμμής  στο Χάρκοβο επισκέφτηκε ο Ζελένσκι

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα, Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων στο Χάρκοβο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

“Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας, για όλους εμάς και για τη χώρα μας,” αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, που επικαλείται τη δήλωση του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε αριστεία, αλλά και δώρα στους στρατιώτες.

Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πόλη του Χάρκοβο, μετά από την επίσκεψη Ζελένσκι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v