Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φινλανδή πρωθυπουργός: Για τη Ρωσία δεν υπάρχει επιστροφή

«Αυτό που έκανε η Ρωσία είναι σημείο καμπής για όλο τον κόσμο. Στρέφεται ενάντια στις αρχές της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας». Η Σάνα Μάριν επισκέφθηκε την Ουκρανία και στοιχειοθέτησε τη φινλανδική μεταστροφή υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Φινλανδή πρωθυπουργός: Για τη Ρωσία δεν υπάρχει επιστροφή

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής για τον κόσμο και οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν πριν από την εισβολή.

Τα σχόλια της Φινλανδής πρωθυπουργού έγιναν στο πλαίσιο ταξιδιού στην Ουκρανία, και μάλιστα στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, όπου ρωσικά στρατεύματα κατηγορούνται ότι διέπραξαν φρικαλεότητες, ισχυρισμός τον οποίο αρνείται η Μόσχα.

«Η Φινλανδία υποστηρίζει όλες τις ενέργειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εξετάσει αυτά τα εγκλήματα, να συλλέξει στοιχεία για μελλοντικές διαδικασίες και να καταδικάσει τη Ρωσία», είπε η Μάριν μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

«Αυτό που έκανε η Ρωσία είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια και για ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε ότι η παλιά συμφωνία έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει επιστροφή στην προηγούμενη σχέση», τόνισε.

Χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «επιχείρηση ενάντια στις αρχές της οικοδόμησης μιας κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά της διέπραξαν φρικαλεότητες, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τερατώδη πλαστογραφία» που έχει στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έκανε αίτηση αυτόν τον μήνα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι παρέχει επίσης στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και στηρίζει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Για εμάς, η στρατιωτική βοήθεια της Φινλανδίας είναι πολύ πολύτιμη», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Facebook, ευχαριστώντας το Ελσίνκι για την υποστήριξή του.

«Όπλα, κυρώσεις και ενότητα των εταίρων μας στο ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αυτό μπορεί να προσφέρει δύναμη στην αντίσταση για την πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων που έχουν επισκεφτεί το Κίεβο μετά την έναρξη του πολέμου συγκαταλέγονται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v