Citi: Πού θα κριθεί η διολίσθηση του πλανήτη σε νέα ύφεση

Οι νέες προβλέψεις του οίκου για την παγκόσμια οικονομία, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος και το 2023. Τα διδάγματα από την εποχή του «Μεγάλου Πληθωρισμού». Το επικίνδυνο ανοδικό σπιράλ τιμών και μισθών και οι κεντρικές τράπεζες.

Citi: Πού θα κριθεί η διολίσθηση του πλανήτη σε νέα ύφεση

Οι αντίξοες συνθήκες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν ενταθεί, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, αναμφισβήτητα με καθυστέρηση, επιστρέφουν στην εντολή τους για σταθερότητα των τιμών και σφίγγουν ταχέως τη νομισματική πολιτική, εξηγεί η Citigroup στη μηνιαία της έκθεση για την παγκόσμια οικονομία.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί τον δικό της κίνδυνο να προκύψει ύφεση, εάν οι κεντρικές τράπεζες αποτύχουν να βαθμονομήσουν σωστά την πολιτική τους. «Πολλά διακυβεύονται», συμπεραίνει με νόημα η Citigroup.

Η εξάπλωση της Όμικρον στην Κίνα οδήγησε σε μια ακόμη αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης προς τα κάτω, ενώ οι εκπλήξεις στον πληθωρισμό δικαιολογούν περαιτέρω ανοδικές προσαρμογές των προβλέψεων γι' αυτόν.

Η βασική υπόθεση της Citi παραμένει ότι η παγκόσμια οικονομία αποφεύγει την ύφεση, ωστόσο, τα διδάγματα από τον Μεγάλο Πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εστιάζουν στη σταθερότητα των τιμών, εις βάρος της μείωσης της μεταβλητότητας της ανάπτυξης.

Οι βελτιώσεις στα σημεία συμφόρησης της προσφοράς και οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων το επόμενο έτος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή ενός σεναρίου όπου η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκαλεί ύφεση. Ωστόσο, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό θα διατηρήσουν τις πιθανότητες ύφεσης αυξημένες βραχυπρόθεσμα.

«Έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά για την Covid-19 και τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε που οι περιορισμοί στην παραγωγή διαρκών αγαθών έδειχναν ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού γίνονταν πιο έντονες», συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα. Οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν έκτοτε ενταθεί στους τομείς της ενέργειας και των λοιπών εμπορευμάτων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει επίσης αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα είναι ο υψηλός και αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός, ο οποίος πιστευόταν σε μεγάλο βαθμό ότι έχει εκλείψει από τις νεοφιλελεύθερες δημοκρατικές οικονομίες της ελεύθερης αγοράς.

Ο εκκολαπτόμενος κίνδυνος είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει τώρα να αποτρέψουν ένα ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών, που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.

Επισκόπηση των προβλέψεων της Citigroup για φέτος και το 2023

«Αναγνωρίσαμε τους καθοδικούς κινδύνους μειώνοντας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτό τον μήνα, από 3,4% σε 3,1% για το 2022, και αυξάνοντας την πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθωρισμό για το 2022 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,4% σε 6,6%. Υποβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη και για το 2023 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε 3% (2021: 5,8%)», εξηγεί η τράπεζα.

«Για το 2022, μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών (ΑΕ) κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,6% και την πρόβλεψή μας για τις αναδυόμενες αγορές (EM) κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,6%. Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στις ΗΠΑ (-0,7%), στην Ιαπωνία (-0,6%), στην Κίνα (-0,9%), στη Σρι Λάνκα (-2,0%) και στο Ισραήλ (-1,3%) μεταξύ άλλων μικρότερων υποβαθμίσεων. Υπήρξαν ορισμένες αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις όπως οι Φιλιππίνες (+0,5%), η Βραζιλία (+0,6%), η Πολωνία (+1,5%) και η Ρωσία (+4,1%).

Για το 2023, μειώσαμε την πρόβλεψή μας για τις ΑΕ κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,1%, αλλά αφήσαμε την πρόβλεψη για τις ΗΜ στο 4,1%. Στις ΑΕ, μεταξύ άλλων, υπήρξαν υποβαθμίσεις για την Ιαπωνία (-0,1%), τη ζώνη του ευρώ (-0,3%), τον Καναδά (-0,2%), την Αυστραλία (+0,6%), τη Νορβηγία (+0,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+0,1%). Στον τομέα των ΗΜ, η κύρια υποβάθμιση αφορούσε την Πολωνία (-1,0%), με διάφορες μικρότερες αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις.

«Αυξήσαμε εκ νέου τις προβλέψεις μας για τον παγκόσμιο πληθωρισμό του 2022 και του 2023. Αναμένουμε τώρα ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι 6,6% (+0,2%) και 4,1% (+0,2%) το 2023 (2021: 3,4%).

Για το 2022, αυξάνουμε την πρόβλεψή μας για τις ΑΕ (+0,2%) στο 6,0% και την πρόβλεψή μας για τις ΗΜ (+0,3%) στο 7,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v