Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να περιοριστεί, 131 κρούσματα εκτός Αφρικής

Πρόκειται για ήπια ιογενή λοίμωξη με ποσοστό θνησιμότητας 1%. Υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες. «Ας μην κάνουμε ένα βουνό από λοφίσκο», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του τμήματος πανδημίας και επιδημικών ασθενειών του οργανισμού.

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να περιοριστεί, 131 κρούσματα εκτός Αφρικής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 131 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και άλλες 106 ύποπτες περιπτώσεις από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα εκτός των χωρών που παραδοσιακά ευδοκιμεί, στις 7 Μαΐου 2022, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ενώ το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, παραμένει «περιορίσιμο» τόνισε ο ΠΟΥ.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που είναι ενδημική σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω της στενής επαφής, και μέχρι το πρόσφατο ξέσπασμα σπάνια είχε παρατηρηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η πλειονότητα των πρόσφατων κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και εξανθήματα, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται μόλις στο 1%. Υπάρχουν επίσης εμβόλια και διαθέσιμες θεραπείες.

«Ας μην κάνουμε ένα βουνό από λοφίσκο», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του τμήματος πανδημίας και επιδημικών ασθενειών του ΠΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v