Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρές κουβέντες Ερντογάν: Δεν θα δεχθώ ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO

Νέες απειλές από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Αγκυρα να πείσουν για το αίτημά τους. Ζήτησε έκδοση μελών του ΡΚΚ.

Σκληρές κουβέντες Ερντογάν: Δεν θα δεχθώ ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Εξάλλου, την έκδοση έξι φερόμενων μελών του PKK από τη Φινλανδία και 11 φερόμενων ως μελών του PKK από τη Σουηδία ζήτησε η Άγκυρα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την ήδη υπάρχουσα δήλωση της Σουηδίας ότι το PKK είναι στη λίστα τρομοκρατών τους», είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βερολίνο την Κυριακή. 

Σουηδοί και Φινλανδοί διπλωμάτες πρόκειται να ταξιδέψουν «σύντομα» στην Τουρκία για συνομιλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε νωρίτερα το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η Τουρκία ζητά από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους, καθώς και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Όπως ισχυρίζεται, οι δύο σκανδιναβικές χώρες υποθάλπουν ανθρώπους που συνδέονται με το ΡΚΚ, αλλά και με ομάδες φίλα προσκείμενες στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν για το πραξικόπημα του 2016.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τελικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 κοινοβούλια των μελών της συμμαχίας. Διπλωμάτες εκτιμούν πως ο Ερντογάν θα δεχτεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v