Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης στην Ουκρανία

Διχογνωμία στους κόλπους της ΕΕ για το αν θα δοθεί ως δάνειο ή με μορφή επιχορήγησης. Πόσα δισ. χρειάζεται η Ουκρανία για τις άμεσες ανάγκες της και πόσα έχει ήδη λάβει. Και μακροπρόθεση πρωτοβουλία κάποιων τρισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ερχεται νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης στην Ουκρανία

Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία πρόκειται να προτείνει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα συμπεριλαμβάνει νέα δάνεια για την άμεση παροχή ρευστότητας στο Κίεβο αλλά και δεσμεύσεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

Το ύψος της βραχυπρόθεσμης οικονομικής στήριξης δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, ωστόσο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για περίπου δύο μήνες, κυρίως μέσω δανείων.

Έτερη πηγή υποστήριξε ότι τα χρήματα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και όχι από την έκδοση κοινών ομολόγων όπως είχε προταθεί παλαιότερα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισ. δολάρια μηνιαίως τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, ώστε να καλύψει το άμεσο οικονομικό έλλειμμα που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Ταμείου, ζήτησε να δοθεί η βοήθεια με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

Η κλίμακα της ευρωπαϊκής στήριξης θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσες χώρες της G7 είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν. Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αμέσως μετά την αποκάλυψη των προτάσεων της Επιτροπής.

Οι κυβερνήσεις διχάζονται ως προς τον τρόπο στήριξης της Ουκρανίας, συνεχίζει το Reuters. Πολλές προκρίνουν τον δανεισμό, παρά τις απόψεις του ΔΝΤ και την πιθανή αδυναμία της Ουκρανίας να τα αποπληρώσει. Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες υποστηρίζουν τις επιχορηγήσεις, ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Το πακέτο θα μπορούσε τελικά να είναι συνδυασμός επιχορηγήσεων και δανείων, ενώ τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και νοσηλευτικών δαπανών.

Η βοήθεια θα προστεθεί στα ευρωπαϊκά δάνεια έκτακτης ανάγκης προς το Κίεβο, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που συμφώνησε η ΕΕ τον Ιανουάριο. Τα μισά απ' αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να καταβληθούν σύντομα, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα δηλώσει την Τετάρτη τη δέσμευσή της να υποστηρίξει και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καταλήγει το Reuters, θέτοντας τα θεμέλια μιας κολοσσιαίας οικονομικής πρωτοβουλίας που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τρισεκατομμύρια ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v