Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόσχα: Δεν έχουμε εχθρικές διαθέσεις απέναντι σε Φινλανδία-Σουηδία, αλλά...

Η αντίδραση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει η Συμμαχία στις δυο χώρες, δηλώνει ο αν. ΥΠΕΞ της χώρας. Προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν προληπτικά μέτρα αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει στις δυο χώρες πυρηνικά.

Μόσχα: Δεν έχουμε εχθρικές διαθέσεις απέναντι σε Φινλανδία-Σουηδία, αλλά...

Η Μόσχα θα λάβει ανάλογα προληπτικά μέτρα εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομές πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στη Φινλανδία και τη Σουηδία και δεν βλέπει «πραγματικούς» λόγους για να ενταχθούν αυτές οι δύο χώρες στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Γκρούσκο. Συμπλήρωσε ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει η Συμμαχία στις δυο χώρες.

Οι δηλώσεις έρχονται λίγα 24ωρα αφότου ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι εξαπέλυσε απειλές για τις δυο χώρες. «Αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μεταβληθούν εν μια νυκτί από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε στόχο για τη Ρωσία» απείλησε. «Γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγεται ορισμένες αντανακλαστικές κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

Από την πλευρά της, η Φινλανδία δήλωσε έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απειλή. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η άμυνα της χώρας είναι ισχυρή.

Ο Πέκα Χααβίστο υπογράμμισε ότι ο φινλανδικός στρατός έχει σύγχρονο εξοπλισμό και έχει λάβει μέρος σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές, προσθέτοντας ότι η χώρα μόλις παρήγγειλε μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Eν τω μεταξύ, σε δήλωσή του στο περιοδικό Newsweek το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».

«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που περιλαμβάνει η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης». Το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε στο Newsweek υπογράμμισε ότι το «ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και δεν απειλεί τη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v