Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πέρασμα ποταμού που έγινε Βατερλό για τον ρωσικό στρατό

Βαριές απώλειες για τον ρωσικό στρατό, στην προσπάθεια να διασχίσει ποταμό στην ανατολική Ουκρανία με πλωτές γέφυρες. Τεράστιες καταστροφές σε άρματα, ισχυρισμοί για 1.000 νεκρούς.

Το πέρασμα ποταμού που έγινε Βατερλό για τον ρωσικό στρατό

Μια από τις μεγαλύτερες ήττες μέχρι σήμερα φαίνεται πως υπέστη ο ρωσικός στρατός, προσπαθώντας να διασχίσει τον ποταμό Siversky Donets, κοντά στο Severodonetsk στην ανατολική Ουκρανία.

Οπως εξηγεί το BBC, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση για να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις να πλέουν στον ποταμό. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ένα ολόκληρο ρωσικό τάγμα έχασε σχεδόν όλα τα τεθωρακισμένα του οχήματα, όταν ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν προσωρινές πλωτές γέφυρες που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική μυστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι η απόπειρα διέλευσης έγινε στις 8 Μαΐου. Μόλις οι Ρώσοι διέσχισαν το ποτάμι, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τη γέφυρα και τα ρωσικά στρατεύματα «έπεσαν στην παγίδα».

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες και πολλοί στρατιώτες προσπάθησαν να διαφύγουν και να κολυμπήσουν στην άλλη πλευρά του ποταμού, αλλά ο ουκρανικός στρατός άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους, πρόσθεσε.

Ενα τανκ που προσπάθησε να περάσει την κατεστραμμένη γέφυρα χτυπήθηκε, «κύλησε» στο πλάι και τα μέλη του πληρώματος πνίγηκαν.

Περισσότερες από 70 τανκς και τεθωρακισμένα καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα της ανεπιτυχούς διέλευσης και η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες μπορεί να σκοτώθηκαν.

 

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι το περιστατικό αποκαλύπτει την πίεση που δέχονται οι Ρώσοι διοικητές για να σημειώσουν πρόοδο στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις αναφορές για την επίθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v