Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία προτείνει ο Μπορέλ

Αύξηση 500 εκατ. ευρώ στην προτεινόμενη χρηματοδότηση για στρατιωτική βοήθεια. Επιμέρους αντιρρήσεις από Γερμανία και άλλες χώρες. Αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία προτείνει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ πιέζει τα κράτη-μέλη να αυξήσουν κατά 500 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα χορηγήσει η ΕΕ ως στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ώστε να ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με την πρόταση για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό της Ειρήνης και η Γερμανία προβάλλει τις βασικότερες αντιρρήσεις, σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζονται. Ο Μηχανισμός αποζημιώνει τις κυβερνήσεις για παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. 

Το Βερολίνο δεν αντιτίθεται στην πρόταση χρηματοδότησης, ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από το κοινοβούλιο πριν υπογραφεί. Μια άλλη μικρή ομάδα χωρών, μαζί με τη Γερμανία, υποστηρίζει ότι δεν είναι επείγουσα μια νέα δόση χρημάτων.

Η πλειονότητα των κρατών-μελών προκρίνει, ωστόσο, μια γρήγορη απόφαση, που θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα, προσθέτει το Bloomberg.

Τέλος, ομάδα χωρών ζήτησε από την ΕΕ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εν λόγω προσφοράς στη διευκόλυνση της ειρηνευτικής προσπάθειας.

Η πρόταση για αποδέσμευση νέων κονδυλίων αναμένεται να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v