Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Aξιόπιστες πληροφορίες για βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων από Ουκρανούς

Να σεβαστούν τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία ζητά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Προσθέτει ότι διερευνά καταγγελίες για εγκλήματα κατά αμάχων από τη ρωσική πλευρά.

ΟΗΕ: Aξιόπιστες πληροφορίες για βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων από Ουκρανούς

Η Matilda Bogner, επικεφαλής της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία, είπε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες» πληροφορίες σχετικά με την κακομεταχείριση Ρώσων αιχμαλώτων από τα ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Λάβαμε αξιόπιστες πληροφορίες για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και κράτηση σε απομόνωση από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις αιχμαλώτων πολέμου που ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και σε συνδεδεμένες ένοπλες ομάδες», δήλωσε η Bogner, σύμφωνα με την αμερικανική ενημερωτική ιστοσελίδα The Hill.

Η «απάνθρωπη μεταχείριση» σημειώνεται μεταξύ των αιχμαλώτων Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών, καθώς «εξαναγκάζονται να προχωρούν σε δηλώσεις, απολογίες, ομολογίες καθώς και άλλες μορφές ταπείνωσης».

«Αυτό παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να διερευνήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλους τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου», πρόσθεσε η Bogner. «Πρέπει επίσης να ελέγχουν αποτελεσματικά και να δίνουν οδηγίες στις δυνάμεις τους να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις».

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, με αποτέλεσμα δεκάδες Ουκρανοί και Ρώσοι να έχουν επιστρέψει στις δυνάμεις τους.

Τα σχόλια έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που επικεντρώθηκε στο «δράμα των αμάχων στην Ουκρανία».

Ο Τύπος κατηγόρησε τη Ρωσία για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, του βιασμού γυναικών και του εξαναγκασμού αμάχων να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να πάνε στη Ρωσία.

Η Bogner είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βρει τουλάχιστον 204 περιπτώσεις στις οποίες Ουκρανοί, στην πλειονότητά τους άνδρες, μεταφέρθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία, πριν φτάσουν στη Ρωσία για προφυλάκιση.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστούν οι παραβιάσεις που έχουμε τεκμηριώσει θα είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών. Ωστόσο, όσο συνεχίζονται και για όσο διάστημα διαρκέσουν, οι δύο πλευρές πρέπει κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων να φροντίζουν διαρκώς να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό και τους μη στρατιωτικούς στόχους και να δεσμεύονται να προστατεύουν κάθε άμαχη γυναίκα, άνδρα και παιδί και αυτούς που βρίσκονται εκτός μάχης και πέφτουν υπό τον έλεγχό τους», είπε η Bogner.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v