Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει η συμφωνία για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πριν από τα τέλη αυτής της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ντιλ, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Με τον Ούγγρο πρωθυπουργό συνομίλησε σήμερα ο Μακρόν. Αναβλήθηκε η βιντεοκλήση Ορμπαν-ΕΕ.

Κλείνει η συμφωνία για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο πριν από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Προηγουμένως, ο Ορμπαν εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα πλήρες εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν σαν «ατομική βόμβα» για την ουγγρική οικονομία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε έκτοτε με τον Ορμπαν και δήλωσε ότι η συνάντησή τους βοήθησε να «διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια» και πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντάσσεται στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει την Ουγγαρία να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στις προτεινόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθώς οι συνομιλίες παραμένουν αδιέξοδες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να έχουν βιντεοκλήση την Τρίτη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και άλλους ηγέτες. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η βιντεοκλήση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αναβλήθηκε, ενώ ο Ούγγρος ηγέτης μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για ενεργειακά ζητήματα.

Η φον ντερ Λάιεν και ο Όρμπαν συναντήθηκαν για δείπνο εργασίας τη Δευτέρα, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, σύμφωνα με τις δύο πλευρές. Ο Όρμπαν εμποδίζει το σχέδιο σταδιακής κατάργησης των αγορών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, επικαλούμενος την εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη ρωσική ενέργεια.

Επίσης, η ΕΕ ενέκρινε την αποδέσμευση 600 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία στις επείγουσες οικονομικές της ανάγκες, σύμφωνα με αξιωματούχους του μπλοκ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v