Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση: Το 76% των Φινλανδών υποστηρίζουν ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αλματωδώς αυξάνονται τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης στο βορειοατλαντικό σύμφωνο. Φινλανδία και Σουηδία μετατοπίζουν ραγδαία την παραδοσιακά ουδέτερη στάση τους, στη σκιά του πολέμου και της ρωσικής επιθετικότητας.

Δημοσκόπηση: Το 76% των Φινλανδών υποστηρίζουν ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η υποστήριξη των Φινλανδών στην ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό ρεκόρ 76% με βάση την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ωθήσει την παραδοσιακά ουδέτερη σκανδιναβική χώρα πιο κοντά στο βορειοατλαντικό αμυντικό σύμφωνο, γράφει το Bloomberg.

To σχετικό ποσοστό είχε αυξηθεί ήδη στο 62% τον Μάρτιο από 53% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας YLE. Σύμφωνα με την έρευνα σε 1.270 πολίτες, το 12% των Φινλανδών αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, έναντι 16% τον Μάρτιο και 28% τον Φεβρουάριο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας τη θέση ουδετερότητας που διατηρούσαν ήδη πριν από τον Ψυχρό Πόλεμο. Την περασμένη εβδομάδα, η Σουηδία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν τις δύο χώρες για παροχή βοήθειας εάν απειληθούν από τη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ ενός αναμενόμενου αιτήματός τους και της τελικής ένταξής τους.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαΐου, έδειξε ότι αναποφάσιστος παραμένει ένας στους δέκα Φινλανδούς έναντι αναλογίας ενός προς πέντε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v