Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΒC: Άλλο Κόκκινη Πλατεία, άλλο Ουκρανία

Το σκωπτικό σχόλιο του BBC περί «χορογραφίας», μετά την ανακούφιση που ο Πούτιν δεν γιόρτασε τη σοβιετική νίκη κατά των ναζί με γενική επιστράτευση κατά της Ουκρανίας.

ΒΒC: Άλλο Κόκκινη Πλατεία, άλλο Ουκρανία

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν από τη σημερινή παρέλαση στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης και από τη συνοδευτική ομιλία του προέδρου Πούτιν, σχολιάζει το BBC.

Πρώτον, ένας αναστεναγμός σχεδόν παγκόσμιας ανακούφισης που ο Πούτιν δεν χρησιμοποίησε την επέτειο της ήττας των ναζί για να κλιμακώσει με κάποιο τρόπο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπήρχε διάχυτος αυτός ο φόβος.

Η ομιλία του, ενώ φόρεσε τον μανδύα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος) στην τρέχουσα σύγκρουση, δεν εστίασε στις ρωσικές νίκες στην Ουκρανία ίσως επειδή δεν υπάρχουν, συνεχίζει με λεπτή ειρωνεία το βρετανικό δίκτυο.

Δεύτερον, είναι κραυγαλέα η απόσταση ανάμεσα στην εντυπωσιακή χορογραφία μιας παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία και στην πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπου η ρωσική εκστρατεία παλεύει να καταβάλει έναν πολύ πιο αδύναμο αντίπαλο.

Ο βηματισμός και το θέαμα των στρατευμάτων έδιναν στους Ρώσους θεατές την εντύπωση ενός ισχυρού, ίσως και ανίκητου στρατού. Ομως, η αλήθεια είναι ότι χωρίς γενική επιστράτευση, η Ρωσία απλά δεν έχει αρκετά στρατεύματα ώστε να κατακτήσει, να υποτάξει την Ουκρανία, καταλήγει το BBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v