Εconomist: Γιατί η ρωσική οικονομία αντέχει στις κυρώσεις

Το ρούβλι έχει ανακτήσει και με το παραπάνω τις απώλειες, ενώ η κίνηση στην πραγματική οικονομία δείχνει να μην επηρεάζεται από το μπαράζ δυτικών κυρώσεων. Ποιο είναι το μεγάλο όπλο της Μόσχας.

Εconomist: Γιατί η ρωσική οικονομία αντέχει στις κυρώσεις

Στις αρχές Απριλίου, o Economist επεσήμανε προκαταρκτικά στοιχεία που έδειχναν ότι η ρωσική οικονομία δεν επιβεβαίωνε τις προβλέψεις για κατάρρευση, ακόμη και όταν οι δυτικές χώρες εισήγαγαν κυρώσεις άνευ προηγουμένου. Πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν περαιτέρω αυτήν την άποψη, επισημαίνει.

Με τη βοήθεια των κεφαλαιακών ελέγχων και των υψηλών επιτοκίων, το ρούβλι είναι πλέον τόσο πολύτιμο όσο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία φαίνεται να συνεχίζει τις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.

Η πραγματική οικονομία είναι επίσης εκπληκτικά ανθεκτική. Είναι αλήθεια ότι οι ρωσικές τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, καθώς η αρχική υποτίμηση του ρουβλίου έκανε τις εισαγωγές πιο ακριβές και πολλές δυτικές εταιρείες αποχώρησαν, μειώνοντας την προσφορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν τις πληρωμές των μισθών τους φαίνεται να αυξάνεται.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί ελάχιστα. Μετά από μια ανάπαυλα τον Μάρτιο, οι Ρώσοι φαίνεται να ξοδεύουν αρκετά ελεύθερα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, σύμφωνα με μια υπηρεσία παρακολούθησης δαπανών που διευθύνει η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας. Στις 29 Απριλίου, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από το 17% στο 14%, ένδειξη ότι ο χρηματοοικονομικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο έχει ελαφρώς εκτονωθεί. Η ρωσική οικονομία αναμφίβολα συρρικνώνεται, αλλά οι προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων για πτώση του ΑΕΠ έως και 15% φέτος αρχίζουν να φαίνονται απαισιόδοξες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v