Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν οι άμαχοι από το χαλυβουργείο Azovstal

Φόβοι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Eπιθέσεις στο Χάρκοβο.

Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν οι άμαχοι από το χαλυβουργείο Azovstal

19.45. Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. «Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι σήμερα θα εφάρμοζε ένα σχέδιο εκκένωσης του Αζοφστάλ και άλλων περιοχών της Μαριούπολης.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι απομακρύνθηκαν 50 άμαχοι από το Αζοφστάλ. Μέχρι τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) το πρακτορείο Reuters δεν είχε δει κάποια απόδειξη της άφιξής τους σε ένα κοντινό κέντρο υποδοχής που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

 

15.16. Πύραυλοι έπληξαν την πόλη- λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, σήμερα, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της περιφερειακής διοίκησης Σέρχιι Μπράτσουκ, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Σέρχιι Μπράτσουκ είπε, επίσης, ότι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην πόλη, αφότου στόχοι στην περιοχή περιμετρικά της Οδησσού επλήγησαν από τέσσερις πυραύλους νωρίτερα σήμερα.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα πλήγματα. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αμέσως τις αναφορές αυτές.

 

11.04. Συνεχίζεται η άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, αναφέρει το BBC. Το Χάρκοβο βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη μάχη για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας – άμαχοι καθώς και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Όμως, σύμφωνα με εκτίμηση από ένα στρατιωτικό think-tank στις ΗΠΑ, η μάχη για το Χάρκοβο θα μπορούσε να είναι σε μια αποφασιστική φάση. Το Institute for the Study of War λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν σύντομα να απελευθερώσουν το Χάρκοβο από την απειλή του ρωσικού πυροβολικού – και να εξασφαλίσουν μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μάχη για το Ντονμπάς.

Πιο ανατολικά, οι δυνάμεις της Μόσχας λέγεται ότι έχουν κάνει μικρές προόδους, αλλά με κόστος απωλειών, γύρω από την ανατολική πόλη Σεβεροντόνετσκ - με τον επικεφαλής της τοπικής ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης να λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν σχεδόν περικυκλωθεί.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία αναφέρουν μάχες στα προάστια της πόλης Σεβεροντόνετσκ, με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων, που ελέγχεται από την κυβέρνηση. 

Οι αυτονομιστικές δυνάμεις προχωρούσαν αλλά αντιμετώπιζαν ελεύθερους σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε εκπρόσωπος της μη αναγνωρισμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Νέοι θάνατοι αμάχων αναφέρθηκαν τόσο στην πόλη Μπάκχμουτυ που ελέγχεται από την κυβέρνηση μετά από επίθεση με πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή όσο και στη μη αναγνωρισμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, όπου οι αυτονομιστές λένε ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα κυβερνητικών βομβαρδισμών.

Το επίκεντρο του πολέμου στράφηκε στα ανατολικά της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα αφού η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την πρωτεύουσα Κίεβο.

 

 

08.52. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, αφού Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία.

Σε διάγγελμά του αργά τη νύκτα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να σωθούν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ.

“Συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι απομακρύνσεις των εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, όμως χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της επανέναρξης των μαχών.

Το απόγευμα Παρασκευής 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα, όμως κατηγόρησε τους Ρώσους ότι παραβιάζουν συνεχώς την εκεχειρία και κατά συνέπεια η επιχείρηση εκκένωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ επισημαίνοντας: “Η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Αζοφστάλ θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου”. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε εκτιμήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 200 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο, έχοντας λίγες προμήθειες σε νερό και τρόφιμα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι παραμένουν σε αυτό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ, ανέφερε στο Telegram ότι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη, ανάμεσά τους και κάποιοι που βρίσκονταν στο Αζοφστάλ.

Ο Γερμάκ έκανε λόγο “για ένα ακόμη στάδιο απομάκρυνσης” το οποίο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Αζοφστάλ.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Οι ελπίδες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ελπίζει πως η επιτυχημένη απομάκρυνση αμάχων από το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εκκενώσουν το συγκρότημα, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Η εμπειρία δείχνει πως μια επιτυχημένη δράση βοηθάει σε περαιτέρω εκκενώσεις, διότι τώρα και οι δύο πλευρές έχουν δει ότι όλο αυτό λειτουργεί. Ελπίζουμε πως τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτήν την ελάχιστη εμπιστοσύνη», είπε ο Ντόμινικ Στίλχαρτ, ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung και δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Στίλχαρτ ανέφερε, ακόμη, ότι ήταν «πολύ απογοητευτικό» που χρειάστηκαν εβδομάδες επίπονης δουλειάς για να συμφωνήσουν οι ρωσικές και οι ουκρανικές αρχές και να επιλυθούν οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου οι μαχητές σε κάθε σημείο ελέγχου να γνωρίζουν πότε θα περνούσαν από εκεί τα λεωφορεία.

Ο Στίλχαρτ περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ουκρανία δεδομένης της καταστροφής που έχει προκαλέσει το σφυροκόπημα των πόλεων. «Γνωρίζετε τις εικόνες από τη Μαριούπολη: Τέτοιου είδους σενάρια Αποκάλυψης θα μπορούσαν να απειλήσουν επίσης άλλες πόλεις, όπως τη Ζαπορίζια, το Κραματόρσκ ή την Οδησσό. Σε συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους στη σύρραξη, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με αυτού του είδους τον πόλεμο. Δυστυχώς, δεν βλέπω κανέναν λόγο να ελπίζω ότι αυτή η σύρραξη θα τελειώσει σύντομα».

ΟΗΕ: Πρώτη ομόφωνη ανακοίνωση Συμβουλίου Ασφαλείας για ειρήνη στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αργά Παρασκευή ομόφωνα μια ανακοίνωση για την Ουκρανία, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, με την οποία εκφράζει “ τη σθεναρή στήριξή του” στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και εκφράζει “ τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας” στη χώρα.

Η ανακοίνωση, την οποία συνέταξαν η Νορβηγία και το Μεξικό, δεν φτάνει στο σημείο να στηρίξει ξεκάθαρα μια μεσολαβητική προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως προέβλεπε μια πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση από την Πέμπτη.

Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση είναι η πρώτη έκφραση ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου. Στα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.

“ Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία”, αναφέρει η ανακοίνωση. “ Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει ότι όλες οι χώρες μέλη έχουν την υποχρέωση, βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ, να διευθετούν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικούς τρόπους”, προσθέτει.

“ Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη σθεναρή στήριξή του στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης”, σημειώνει η ανακοίνωση, με την οποία το Συμβούλιο ζητεί από τον Γκουτέρες να το ενημερώσει ξανά “ εν ευθέτω χρόνω”.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτισε τη στήριξη αυτή επισημαίνοντας ότι “ θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να σώσω ζωές, να περιορίσω τα δεινά και να βρω τον δρόμο της ειρήνης”.

“ Σήμερα για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας μίλησε με μία φωνή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία”, εξέφρασε την ικανοποίησή του στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες. “ Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να σιγήσουν τα όπλα και να υπερασπιστούμε τις αξίες της Χάρτας του ΟΗΕ”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Οι συναντήσεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για τις κοινές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού χάρη στις οποίες απομακρύνθηκαν περίπου 500 άμαχοι από τη Μαριούπολη και το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Γκουτέρες θα επιστρέψει τη Δευτέρα και την Τρίτη στην περιοχή, πραγματοποιώντας επίσκεψη στη Μολδαβία, μια χώρα που έχει υποδεχθεί μισό εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες.

Από τα μέσα Απριλίου ο ΟΗΕ προσπαθεί να σχηματίσει “ μια ομάδα ανθρωπιστικών επαφών”, που θα συναντηθεί στο ίδιο τραπέζι στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ, μάταια μέχρι στιγμής.

“ Εξακολουθούμε να αναζητούμε μέσα για να φέρουμε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα βιώσιμο και συγκροτημένο σχήμα” για να “ συζητήσουμε ανθρωπιστικά ζητήματα”, δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίτς εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

 

Οι ικανότερες μονάδες του ρωσικού στρατού υφίστανται βαριές απώλειες, λέει η Βρετανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες σε ορισμένες από τις πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Τουλάχιστον ένα T-90M –πρόκειται για το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο άρμα μάχης της Ρωσίας, με θωράκιση σχεδιασμένη για να αντέχει πλήγματα από τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα– καταστράφηκε σε μάχη, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργό Άμυνας μέσω Twitter.

Σε υπηρεσία στις καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, ανάμεσά τους αυτές που πολεμούν στην Ουκρανία, έχουν τεθεί περίπου 100 T-90M, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας, που τονίζει ότι η αντικατάστασή τους είναι δύσκολη, με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις που στερούν από τη Μόσχα την πρόσβαση κυρίως σε μικροηλεκτρονικά.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v