Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πούτιν έτοιμος να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία

Η 9η Μαΐου είναι μια πιθανή ημερομηνία, σύμφωνα με Δυτικούς, που θα επιλέξει ο Ρώσος πρόεδρος για την επίσημη ανακοίνωση. Στόχος της κίνησης, η κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων.

Ο Πούτιν έτοιμος να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, ημέρα που γιορτάζεται η νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζουν Δυτικοί αξιωματούχοι. Αυτό θα του επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Στις 9η Μαΐου, γνωστή ως η «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας, Δυτικοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι ο Πούτιν ήθελε να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία, είτε μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, είτε και τα δύο.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να βλέπουν ένα σενάριο με βάση το οποίο ο Πούτιν κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επιμείνει ότι η σύγκρουση είναι μόνο μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την «ειδική του επιχείρηση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο ραδιόφωνο LBC την περασμένη εβδομάδα, γιατί χρειάζεται να κινητοποιήσει περισσότερο στρατό.

Άλλες επιλογές για τις 9 Μαΐου περιλαμβάνουν την προσάρτηση των αποσχισμένων περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία ή τη δήλωση πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης.

Οι ΗΠΑ έχουν «εξαιρετικά αξιόπιστες» αναφορές πληροφοριών ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ «κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει να ανακηρύξει και να προσαρτήσει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη νοτιοανατολική πόλη Χερσώνα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει «καλός λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να χρησιμοποιήσουν» την 9η Μαΐου για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v