FT:Κοντά σε ενεργειακή συμφωνία Ρωσία-Ιαπωνία

Κοντά σε συμφωνία η οποία θα περιορίσει σημαντικά την εξάρτηση των χωρών της Ανατολικής Ασίας από τη Μέση Ανατολή όσον αφορά στο πετρέλαιο, βρίσκονται οι Ρωσία-Ιαπωνία, για την κατασκευή ενός αγωγού 4.000 χλμ για την εξαγωγή πετρελαίου από τη Σιβηρία στην Άπω Ανατολή.

FT:Κοντά σε ενεργειακή συμφωνία Ρωσία-Ιαπωνία
Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή αγωγού 4.000 χλμ. προκειμένου να εξάγεται πετρέλαιο από τη Σιβηρία στην Άπω Ανατολή βρίσκονται Ρωσία και Ιαπωνία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

Η κοινοπραξία των 5 δισ. δολαρίων αναμένεται να αποτελέσει ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη ”έξοδο” της ρωσικής ενεργειακής παραγωγής στην Ανατολική Ασία, και τελικά στις αμερικανικές δυτικές ακτές.

Παράλληλα, με την κοινοπραξία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την απεξάρτηση των χωρών της Ανατολής, και των ΗΠΑ ίσως, από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Ιαπωνία βλέπει τον αγωγό μια συμφωνία μεγάλης στρατηγικής σημασίας όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες ενεργειακές προμήθειές της, καθώς υπολογίζει ότι θα έχει χωρητικότητα 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, περίπου το ένα τέταρτο των τωρινών εισαγωγών.

Στέλεχος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι η χώρα μελετά πολύ σοβαρά την ανάπτυξη του σχεδίου, ενώ προσέθεσε ότι ”η Ιαπωνία θα χαιρετούσε τυχόν αμερικανική συμμετοχή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v