Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια

«Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ» την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε υπουργός.

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρόταση η οποία οδηγεί στον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανώτερο υπουργό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ» την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Gergely Gulyas στο HirTV την Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΕΕ αναμένεται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά μέχρι τότε, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, έχει υπάρξει από τις φωνές που εναντιώνονται στην επέκταση των κυρώσεων.

«Δεδομένου ότι τέτοιες αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, δεν έχει νόημα η Επιτροπή να προτείνει κυρώσεις που επηρεάζουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, οι οποίες θα περιόριζαν τις ουγγρικές προμήθειες», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν συμφώνησε με τη Ρωσία να επιτρέψει τη μετατροπή των πληρωμών τους για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δοκιμάζοντας την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ. Η Ρωσία διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, υλοποιώντας την απειλή να σταματήσει τις ροές εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v