Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσπαση της HSBC ζητά ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας

Η Ping An, o μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC, υποστήριξε ότι μια ανεξάρτητη ασιατική οντότηα η οποία θα είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα είχε υψηλότερη κερδοφορία, χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και μεγαλύτερή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.

Διάσπαση της HSBC ζητά ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC, η κινεζική ασφαλιστική Ping An, τάχθηκε υπέρ της διάσπασης της βρετανικής τράπεζας, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. 

Η Ping An παρουσίασε σχέδιο της για διάσπαση του Διοικητικού Συμβουλίου της HSBC, του οποίου ηγούνται ο πρόεδρος Μαρκ Τάκερ και CEO, Νόελ Κουίν.

Η εντεινόμενη κριτική θα ασκήσει πίεση στη διοίκηση, η οποία δυσκολεύεται να βάλει φρένο στην πτώση της τιμής της μετοχής και να διαχειριστεί τις ολοένα και μεγαλύτερες γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της τράπεζας, και τη Δύση. 

Η Ping An υποστήριξε ότι μια ανεξάρτητη ασιατική οντότηα η οποία θα είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα είχε υψηλότερη κερδοφορία, χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και μεγαλύτερή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων. 

Μια διάσπαση της επιχείρησης θα έδινε επίσης στους μετόχους μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής για το ποιο κομμάτι της τεράστιας τράπεζας θέλουν να κατέχουν, τόνισε η κινεζική ασφαλιστική.

Ο κ. Τάκερ έχει ταχθεί ενάντια στη διάσπαση του ομίλου, λέγοντας στην ετήσια συνεδρίαση της τράπεζας την Παρασκευή ότι είναι ικανοποιημένος με την τρέχουσα στρατηγική. 

Η Ping An έχει μερίδιο 9,2% στην HSBC, σύμφωνα με δύο πηγές των Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v