Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Χερσώνας

Οι δυτικές κυρώσεις πιέζουν ήδη τη ρωσική οικονομία. Ουκρανικές ρουκέτες στη Χερσώνα κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής, ενώ στη Μαριούπολη οι Ρώσοι επιτίθενται στο Azovstal.

Ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Χερσώνας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκήρυξαν την απόπειρα της Ρωσίας να «εκβιάσει» τους συμμάχους της Ουκρανίας με τις προμήθειες φυσικού αερίου, την ώρα που οι κυρώσεις της Δύσης πιέζουν ασφυκτικά τη ρωσική οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, γράφει το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ρωσική στατιστική υπηρεσία, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα στη Ρωσία κατέγραψε πτώση 27,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022, παραπέμποντας σε δραματική διολίσθηση της αγοραστικής δύναμης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να παρέμβει στην Ουκρανία θα λάβει άμεση απάντηση και πως οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Από το πεδίο των μαχών, η Ουκρανία έριξε τρεις ρουκέτες στο κέντρο της Χερσώνας, όμως οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής κατέρριψαν τις δύο από αυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA που επικαλείται πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση κατά του εργοστασίου χάλυβα Azofstal, όπου βρίσκονται οχυρωμένοι Ουκρανοί μαχητές και πολίτες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου και εκτός Ουκρανίας, καθώς η φιλορωσική αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία, είπε πως χωριό της στο οποίο υπάρχει αποθήκη πυρομαχικών, δέχθηκε πυρά από την πλευρά της Ουκρανίας.

Από το διπλωματικό «μέτωπο», οι Καναδοί βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα να χαρακτηριστούν «γενοκτονία» οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα μέλη του κοινοβουλίου να επισημαίνουν πως υπάρχουν «άφθονες αποδείξεις συστημικών και μαζικών εγκλημάτων πολέμου κατά της ανθρωπότητας».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας είπε πως δεν υπήρξε συμφωνία για να συζητήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας τον πόλεμο, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας.

Επίσης, προς στήριξη του Κιέβου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναστολή για ένα χρόνο των δασμών στις εισαγωγές όλων των ουκρανικών προϊόντων και την εξαίρεση των εξαγωγών χάλυβα της χώρας από τα μέτρα αντιντάμπινγκ.

Ρώσος αξιωματούχος: Ρούβλια στη Χερσώνα από την 1η Μαϊου

Η νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ρούβλια από την 1η Μαΐου, δήλωσε στο πρακτορείο RIA αξιωματούχος της φιλορωσικής επιτροπής που αυτοαποκαλείται «στρατιωτική-πολιτική διοίκηση» της περιοχής.

Ο Kirill Stremousov, δήλωσε ότι η μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι θα διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κυκλοφορεί παράλληλα με το επίσημο νόμισμα της Ουκρανίας, το χρίβνια, ανέφερε το RIA.

Την Τρίτη, η Ρωσία δήλωσε ότι απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικά σημαντική καθώς συνδέει τη χερσονήσο της Κριμαίας με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά.

Οι τοπικές αρχές στην Ουκρανία λένε ότι η Ρωσία διόρισε τον δικό της δήμαρχο στην πόλη Χερσώνα και ανέλαβε την περιφερειακή διοίηκση στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v