Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Κρυφτό με τους λογαριασμούς σε ρούβλια, το νέο ορόσημο

Ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 10 Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank. Προσώρας μόνο η Ουγγαρία το δηλώνει ξεκάθαρα. Εκβιασμό καταγγέλλει η Κομισιόν. Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. τη Δευτέρα.

Φυσικό αέριο: Κρυφτό με τους λογαριασμούς σε ρούβλια, το νέο ορόσημο

Την αντίθεσή της στις πληρωμές σε ρούβλια από τις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

Θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές της ΕΕ, η Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν αέριο τώρα από τις γειτονικές χώρες της Ε.Ε, υπογράμμισε.

Η κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην ακολουθήσουν τις επιταγές της Μόσχας ανοίγοντας λογαριασμούς στη Gazprombank για πληρωμές σε ρούβλια.   "Το να πληρώσει κανείς σε ρούβλια αποτελεί ανατροπή των κυρώσεών μας κατά της Ρωσίας, αν όχι των ίδιων των συμβολαίων", τόνισε. 

Σημείωσε δε ότι η εποχή των ρωσικών καυσίμων για την Ευρώπη ολοκληρώνεται. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα δε με την πολωνική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου Gaz-System οι Πολωνοί πελάτες στη χώρα λαμβάνουν αρκετό αέριο για να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση. «Το δίκτυο μεταφοράς τροφοδοτείται συνεχώς από άλλες κατευθύνσεις», μεταξύ άλλων από τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που επικαλείται το Reuters.

Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενεργείας της Ε.Ε.

Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα φιλοξενήσει στις 2 Μαΐου η Γαλλία προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της ρωσικής απόφασης να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε την Τετάρτη η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μπαρμπαρά Πομπιλί, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Υστερα από τη διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι Ευρωπαίοι παραμένουν ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Θα οργανώσω μια συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα με τους ομολόγους μου υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ», ανακοίνωσε η Πομπιλί μέσω Twitter.

Η Eni έτοιμη να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, μια κίνηση που θα της επιτρέψει να συμμορφωθεί με τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή των αγορών φυσικού αερίου σε τοπικό νόμισμα, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

H κίνηση είναι προληπτική, σημείωσαν οι πηγές.

Όπως τόνισαν, η Eni αναζητά περισσότερη καθοδήγηση από την ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές για το αν - και υπό ποιες προϋποθέσεις - μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

«Κίνηση εκβιασμού»

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι «κίνηση εκβιασμού», υποστήριξε νωρίτερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την απόφαση της Gazprom να κόψει την παροχή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, γιατί δεν έκαναν πληρωμές με τη μέθοδο που απαιτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κίνηση είναι «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» και δείχνει την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου, υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, δηλώνοντας παράλληλα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για αυτό το σενάριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους για να εξασφαλίσει εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρο το μπλοκ.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές -και θα συνεχίσω να εργάζομαι με Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη», λέει. «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Ωστόσο ρωσικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg υποστηρίζουν ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε «ρούβλια» (σ.σ. η Ρωσία απαιτεί το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών μέσω των οποίων το συνάλλαγμα που πληρώνεται, μετατρέπεται σε ρούβλια), όπως ζήτησε η Ρωσία, ενώ περαιτέρω διακοπές σε περίπτωση που άλλοι αρνηθούν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου δεν είναι πιθανές μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές, σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην Gazprombank που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στη διαδικασία που ζητά ο Πούτιν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν την Τετάρτη, αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Κρεμλίνο: Δεν παραβιάσαμε κανόνες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο ως όπλο εκβιασμού και υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος ενεργειακός προμηθευτής. 

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει με τη νέα μέθοδο πληρωμής. Σημείωσε ότι οι αγοραστές απλά θα πρέπει να ανοίξουν νέους λογαριασμούς και ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις τιμές. «Ντε φάκτο δεν αλλάζει τίποτα», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters. 

Η εικόνα σε Αυστρία-Γερμανία

Η Αυστρία, η οποία συνέχισε να πληρώνει για το ρωσικό της φυσικό αέριο σε ευρώ, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι προμήθειες συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς. Λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Ομοίως, η Γερμανία αρνήθηκε να πληρώσει για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια. Χθες το βράδυ, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι η ασφάλεια των προμηθειών της είναι «επί του παρόντος εγγυημένη».

Η μόνη χώρα της ΕΕ που προσφέρεται ξεκάθαρα να πληρώσει για το ρωσικό της αέριο σε ρούβλια είναι η Ουγγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της είπε σήμερα το πρωί ότι οι προμήθειες ήταν κανονικές, προσθέτοντας ότι τον Μάιο θα μεταφέρει την επόμενη πληρωμή της για ρωσικό αέριο σε ευρώ στην Gazprombank, για να τα μετατρέψει στη συνέχεια σε ρούβλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v