16.51. Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς.
Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και περισσότερους από 1000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».
14.20. Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.
«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.
11.15. Ο ανώτερος ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Mykhailo Podolyak δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και προέτρεψε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική ανακωχή για το Πάσχα».
"Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο Azovstal. Το μέρος όπου βρίσκονται οι άμαχοι και οι στρατιωτικοί μας, βομβαρδίζεται με βαριές αεροπορικές βόμβες και πυροβολικό", έγραψε ο Podolyak στο Twitter.
Προέτρεψε τη Ρωσία «να σκεφτεί τα απομεινάρια της φήμης της» και ζήτησε «μια πραγματική πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη» παράλληλα με έναν άμεσο ανθρωπιστικό διάδρομο για τους αμάχους και ειδικό γύρο συνομιλιών για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής στρατιωτικών και αμάχων».
Αμύνονται οι Ουκρανοί
Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει κάποιες περιοχές, η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων είναι ισχυρή σε όλους τους άξονες. "Το χαμηλό ρωσικό ηθικό και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτει (ο ρωσικός στρατός) για να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να αναδιοργανωθεί πριν τις επιθέσεις πιθανόν να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του στις μάχες", εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο.
Καταγγελίες για στρατολόγηση αμάχων
Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους Ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.
Οι ισχυρισμοί του ουκρανικού επιτελείου είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζουν ότι η στρατολόγηση ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις.
Εξοπλισμό για τα πυρηνικά εργοστάσια ζητά το Κίεβο
Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο.
Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.
«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι. «Οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έκαναν ήδη σαφές ότι θα διαθέσουν».
Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Ο κ. Γκρόσι διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.
Ο γενικός διευθυντής και ειδικοί του ΔΟΑΕ θα επισκεφθούν τον σταθμό, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αμέσως μετά την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, προτού αποχωρήσουν την 31η Μαρτίου. Ο κ. Γκρόσι έχει υποσχεθεί ότι κατά τα τη διάρκεια της επίσκεψης θα παραδοθούν εξοπλισμός μέτρησης του επιπέδου της ραδιενέργειας και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ.
με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, BBC, Bloomberg