Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά ο τρίτος μήνας του πολέμου στην Ουκρανία, τα ορόσημα

Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας. Πώς εξελίχθηκαν οι μάχες στα μέτωπα. Η ανθρωπιστική κρίση, οι μάχες και η βύθιση του Moskva.

Ξεκινά ο τρίτος μήνας του πολέμου στην Ουκρανία, τα ορόσημα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο μήνα χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις μάχες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες, ξεριζώνουν εκατομμύρια και έχουν κάνει πόλεις σε ερείπια.

Το Reuters καταγράφει κάποια από τα ορόσημα:

24 Φεβρουαρίου: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία από τρία μέτωπα στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή. 

* Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ξεκινά μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία έχει μπει στον δρόμο του κακού, αλλά η Ουκρανία αμύνεται».

25 Φεβρουαρίου: Ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν Ρώσους εισβολείς στο βορρά, την ανατολή και το νότο. Το πυροβολικό πλήττει το Κίεβο και τα προάστια του και οι αρχές λένε στους κατοίκους να ετοιμάσουν βόμβες μολότοφ για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα. 

26 Φεβρουαρίου: Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας δηλώνει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας προβάλλουν «αποφασιστική αντίσταση». 

28 Φεβρουαρίου: Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν σημειώνουν πρόοδο. 

1 Μαρτίου: Η Ρωσία χτυπά έναν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο και εντείνει τους βομβαρδισμούς του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και άλλων πόλεων, κάτι που θεωρείται ως αλλαγή τακτικής καθώς οι ελπίδες της Μόσχας για γρήγορη κατάληψη στην πρωτεύουσα διαψεύδονται. 

* Ένας Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι μια ρωσική στήλη τεθωρακισμένων μήκους χιλιομέτρων που κατευθύνεται προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς αντιμετωπίζει υλικοτεχνικά προβλήματα.

2 Μαρτίου: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης για 14 ώρες και εμποδίζουν τους αμάχους να φεύγουν, λέει ο δήμαρχος της. Εναρξη του αποκλεισμού της πόλης από τη Μόσχα. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους. 

* Τα ρωσικά στρατεύματα φτάνουν στο κέντρο του λιμανιού της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα και διεκδικούν την κατάληψη του πρώτου μεγάλου αστικού κέντρου.

3 Μαρτίου: Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους που διαφεύγουν. Ένα φορτηγό πλοίο βυθίζεται κοντά σε λιμάνι της Ουκρανίας ώρες αφότου σε άλλο σημειώθηκε έκρηξη.

* Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

4 Μαρτίου: Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ απορρίπτει την έκκληση της Ουκρανίας για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι θα κλιμακώσει τη σύγκρουση. 

6 Μαρτίου: «Ποτάμια αίματος και δακρύων ρέουν στην Ουκρανία», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος στα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Δεν είναι απλώς μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που σπέρνει θάνατο, καταστροφή και δυστυχία». 

8 Μαρτίου: Οι άμαχοι εγκαταλείπουν την πολιορκημένη πόλη Sumy στον πρώτο επιτυχημένο ανθρωπιστικό διάδρομο. Δύο εκατομμύρια έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. 

9 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη, θάβοντας ανθρώπους στα ερείπια. Η Ρωσία αργότερα λέει ότι το νοσοκομείο δεν λειτουργούσε πλέον και είχε καταληφθεί από Ουκρανούς μαχητές. 

13 Μαρτίου: Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο της βαθιά στη δυτική Ουκρανία, εκτοξεύοντας πυραύλους σε βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Η επίθεση σκοτώνει 35 ανθρώπους και τραυματίζει 134, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. 

14 Μαρτίου: Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Marina Ovsyannikova εισέβαλε σε στούντιο της κρατικής τηλεόρασης κατά τη διάρκεια ζωντανού δελτίου ειδήσεων, με ένα πανό που έγραφε: "ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ. Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ". 

16 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στη Μαριούπολη όπου βρίσκονται καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι. Η Μόσχα το αρνείται. 

25 Μαρτίου: Η Μόσχα στέλνει σήμα ότι περιορίζει τις φιλοδοξίες της και θα επικεντρωθεί σε εδάφη που διεκδικούν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στα ανατολικά. Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκινούν την επίθεση για να ανακαταλάβουν πόλεις έξω από το Κίεβο. 

29 Μαρτίου: Η Ουκρανία προτείνει την υιοθέτηση «ουδέτερου καθεστώτος» κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. 

30 Μαρτίου: Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

1 Απριλίου: Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει περισσότερα εδάφη γύρω από το Κίεβο από Ρώσους στρατιώτες που αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένα χωριά και εγκαταλελειμμένα τανκς καθώς απομακρύνονται από την πρωτεύουσα. 

3/4 Απριλίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου μετά την ανακάλυψη ομαδικού τάφου και σορών ανθρώπων που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στην ανακαταληφθείσα πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη και λέει ότι οι εικόνες πτωμάτων είχαν σκηνοθετηθεί. 

8 Απριλίου: Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Ρωσία για μια πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Kramatorsk που σκότωσε τουλάχιστον 52 άτομα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη. 

14 Απριλίου: Η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Moskva, βυθίζεται μετά από έκρηξη και πυρκαγιά που η Ουκρανία λέει ότι προκλήθηκε από επίθεση πυραύλων. Η Ρωσία λέει ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από έκρηξη πυρομαχικών. Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το πολεμικό πλοίο χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους. 

18 Απριλίου: Η Ρωσία εξαπολύει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία σε αυτό που η Ουκρανία περιέγραψε ως τη Μάχη του Ντονμπάς, μια εκστρατεία για την κατάληψη δύο επαρχιών και εξασφάλιση μιας νίκης στο πεδίο της μάχης. 

20 Απριλίου: Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

21 Απριλίου: Ο Πούτιν κηρύσσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης «απελευθερωμένο» μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης παραμένουν στο Azovfstal.

22 Απριλίου: Ρώσος στρατηγός δηλώνει ότι η Μόσχα θέλει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v