Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις επιλογές για τους ομολογιούχους αν πτωχεύσει η Ρωσία

Ορόσημο οι αρχές Μαΐου για τις εξελίξεις. Η Μόσχα έχει πληρώσει σε ρούβλια ομόλογα δολαρίου και ευρώ και κατηγορεί τη Δύση ότι δεν της επιτρέπει τις καταβολές σε συνάλλαγμα.

Τρεις επιλογές για τους ομολογιούχους αν πτωχεύσει η Ρωσία

Καθώς η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ιστορικής χρεοκοπίας, οι ξένοι επενδυτές έχουν λίγες επιλογές για να ανακτήσουν τα χρήματά τους: Να στοιχηματίσουν σε δαπανηρές νομικές ενέργειες, να εμπιστευτούν ότι οι διμερείς συμφωνίες θα ισχύσουν ή να περιμένουν, γράφει το Reuters.

Σε ανάλογες περιπτώσεις οι ξένοι πιστωτές συνήθως προσπαθούσαν να ενωθούν για να διαπραγματευτούν, να προσφύγουν στα δικαστήρια ή σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητήσουν διαιτησία, αλλά οι δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και οι ιδιαιτερότητες των ρωσικών κρατικών ομολόγων καθιστούν αυτές τις επιλογές δύσκολες αυτή τη στιγμή, λένε δικηγόροι.

Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικού κρατικού χρέους που εκδόθηκε σε αμερικανικό νόμισμα και ευρώ είναι σε εκκρεμότητα, με περίπου το μισό από αυτό να κατέχεται από ξένους. Σύμφωνα με τους όρους του μεγαλύτερου μέρους αυτού του χρέους, η Μόσχα πρέπει να πληρώσει τους επενδυτές στο νόμισμα στο οποίο είναι εκφρασμένα τα ομόλογα.

Οι δυτικές κυρώσεις έκοψαν την πρόσβαση της Μόσχας σε αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος ύψους 300 δισ. δολαρίων που διατηρούσε σε τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα πρέπει είτε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε σκληρό νόμισμα έχει εγχώρια για να πληρώσει τους επενδυτές, είτε να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι έχει τα χρήματα και είναι διατεθειμένη να πληρώσει, αλλά δεν μπορεί να το κάνει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το δικό της νόμισμα εάν δεν μπορεί να πληρώσει σε ξένο έως ότου αποδεσμευτούν τα αποθέματά της.

Πραγματοποίησε μάλιστα μια πληρωμή 649 εκατομμυρίων δολαρίων στις 4 Απριλίου σε δύο από τα ομόλογά της. Εγινε σε ρούβλια αντί για τα δολάρια που είχε εντολή να πληρώσει σύμφωνα με τους όρους του χρέους, μια κίνηση που η αρμόδια διεθνής επιτροπή έκρινε ως «πιθανή αδυναμία πληρωμής».

Μόλις περάσει η περίοδος χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές των ομολόγων της 4ης Απριλίου, στις αρχές Μαΐου, οι επενδυτές θα έχουν τρεις επιλογές, δήλωσε ο Dennis Hranitzky, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Quinn Emanuel.

Θα μπορούσαν να περιμένουν να δουν τι θα συμβεί, να κινηθούν νομικά εναντίον της Ρωσίας στο δικαστήριο ή να ζητήσουν διαιτησία βάσει διμερών συνθηκών που έχει η Ρωσία με δεκάδες χώρες, είπε.

Με την κατάσταση γύρω από τις κυρώσεις να αλλάζει καθώς ο πόλεμος μαίνεται, η πρώτη επιλογή είναι η πιο πιθανή, είπε ο Hranitzky και άλλοι δικηγόροι που βρίσκονται σε επαφή με ομολογιούχους. «Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε αρκετά για το πώς θα εξελιχθεί αυτό, δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος», είπε ο Hranitzky.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v