Σολτς, Σάντσεθ, Κόστα: Οι Σοσιαλδημοκράτες «ψηφίζουν» Μακρόν

Δημοκρατική... παρέμβαση υπέρ του Μακρόν και κυρίως κατά της Λεπέν κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σοβαρές αιχμές κατά της ακροδεξιάς υποψήφιας, έντονη αντίδραση του κόμματός της.

Σολτς, Σάντσεθ, Κόστα: Οι Σοσιαλδημοκράτες «ψηφίζουν» Μακρόν

Σε κοινό άρθρο τους για τη Le Monde, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα συντάσσονται ενάντια στην υποψηφιότητα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν για την προεδρία της Γαλλίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες κατηγόρησαν τη Λεπέν για συμμαχία με αντιδημοκρατικές δυνάμεις, «ελπίζοντας» οι ψηφοφόροι να επιλέξουν το όραμα του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη Γαλλία.

«Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν είναι, για μας, εκλογές όπως οι άλλες», έγραψαν οι Σολτς, Σάντσεθ και Κόστα. «Υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε έναν δημοκρατικό υποψήφιο, που πιστεύει ότι η Γαλλία είναι ισχυρότερη σε μια δυνατή και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και σε μια ακροδεξιά υποψήφια που τάσσεται ανοιχτά με αυτούς που επιτίθενται στην ελευθερία και τη δημοκρατία μας».

«Χρειαζόμαστε μια Γαλλία που υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη και εναντιώνεται σε αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν», προσθέτουν. 

 

Η δήλωση έρχεται λίγο πριν από τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που έφερε για δεύτερη φορά την υποψήφια της ακροδεξιάς Λεπέν εναντίον του Μακρόν. 

«Τέτοιου είδους ηθικολογίες και υποδείξεις έχουν μάλλον αντιπαραγωγική επίδραση στους ψηφοφόρους, είτε προέρχονται από αθλητές, καλλιτέχνες σταρ είτε ξένους αρχηγούς κρατών», δήλωσε ο Philippe Vardon, μέλος της εθνικής επιτροπής του κόμματος της Λεπέν. «Όλοι αυτοί γνωρίζουν ελάχιστα για την πραγματική ζωή των Γάλλων».

«Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μας υποστηρίζουν και θα ήταν πολύ χαρούμενοι να δουν τη Μαρίν Λεπέν να κερδίζει προκειμένου να αναλάβει το έργο της μετάβασης σε μια Ευρώπη των Εθνών», πρόσθεσε.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επαίνεσαν τον ρόλο της Γαλλίας ως ηγέτιδας δύναμης στην Ευρώπη, σχολιάζει το Politico, κάνοντας λόγο για μια σπάνια παρέμβαση ξένων ηγετών σε εθνικές εκλογές. Αν και η Λεπέν έχει αποσύρει τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις της για έξοδο από το ευρώ και έξοδο από την ΕΕ, μεγάλο μέρος του προγράμματός της - συμπεριλαμβανομένων των δραστικών αλλαγών στην ενιαία αγορά - είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστο με την Ενωση στη σημερινή μορφή της.

Οι ηγέτες επέκριναν επίσης το Brexit, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να «ανακτήσει τον έλεγχο» απλώς «διατάραξε τις αλυσίδες μεταφορών και εφοδιασμού της Βρετανίας, προκάλεσε κατάρρευση στο εξωτερικό εμπόριο και δημιούργησε πληθωρισμό υψηλότερο σε σχέση με την ευρωζώνη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v