Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Δάνειο $400 εκατ. για αγορές φυσικού αερίου

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει τον βαρύ λογαριασμό εισαγωγής φυσικού αερίου, μετά την άνοδο των τιμών και την κατάρρευση της λίρας.

Τουρκία: Δάνειο $400 εκατ. για αγορές φυσικού αερίου

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας έλαβε δάνειο 400 εκατ. δολαρίων, για να καλύψει τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, ενώ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Deutsche Bank για τη χρηματοδότηση αγορών καυσίμων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, γνωστή ως Botas, εξασφάλισε το βραχυπρόθεσμο δάνειο από δύο τοπικές τράπεζες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία με έδρα την Αγκυρα προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει έναν βαρύ λογαριασμό εισαγωγής φυσικού αερίου, μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την κατάρρευση της λίρας. Η Botas νωρίτερα αυτό τον μήνα αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση. 

Ξεχωριστά, η Botas και η Deutsche Bank βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας συμφωνίας 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου από Αμερικανούς παραγωγούς και εμπόρους στην Ευρώπη, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση των συνομιλιών. Η συναλλαγή θα σηματοδοτήσει το πρώτο δάνειο της εταιρείας για εισαγωγές LNG, ανοίγοντας τον δρόμο για παρόμοιες συμφωνίες και επιτρέποντας στην Botas να διαφοροποιήσει τις προμήθειες στις οποίες επί του παρόντος κυριαρχούν η Ρωσία και το Ιράν.

Η Botas έχει πληγεί σκληρά από το ράλι των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου καθώς οι προμηθευτές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της κατανάλωσης εν μέσω της ανάκαμψης από την πανδημία. Ο λογαριασμός για τις εισαγωγές ενέργειας της Τουρκίας αυξήθηκε περαιτέρω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v