Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να μην εισβάλει στο Azovstal

Τι εκτιμάται πως κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ρώσου προέδρου να σταματήσουν οι δυνάμεις του την εισβολή στο χαλυβουργείο, που αποτελεί τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών στη Μαριούπολη.

Γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να μην εισβάλει στο Azovstal

Θα γίνει γρήγορα εμφανές εάν οι ρωσικές δυνάμεις αλλάξουν πράγματι στρατηγική και από τον βομβαρδισμό και την προσπάθεια κατάληψης του εργοστασίου του Azovstal περιορίζονται στον απλό αποκλεισμό του, σχολιάζει το BBC μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν

Αν αυτό γίνει, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη; 

  • Ο Ρώσος πρόεδρος ανυπομονεί να συνεχίσει την επίθεσή του στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
  • Ο αγώνας για τη Μαριούπολη έχει εξαντλήσει ζωτικούς πόρους και καθήλωσε ρωσικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδίωξη ευρύτερων στόχων.
  • Χωρισμένο από το κέντρο της Μαριούπολης από ένα ποτάμι, το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να απομονωθεί, αλλά αν ο Πούτιν θέλει να είναι σίγουρος ότι «δεν θα περάσει ούτε μύγα», θα χρειαστεί να αφήσει σημαντικές δυνάμεις να το περιφρουρούν.
  • Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να δεσμεύεται να ακυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, είναι επίσης πιθανό ο Πούτιν να θέλει να κρατήσει ζωντανή τη διπλωματική διαδικασία ή τουλάχιστον κάτι που μοιάζει με διαπραγμάτευση.

Μπορεί να υπάρχει και μια οικονομική διάσταση στην απόφαση. Το Azovstal είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Ακόμη και μετά από εβδομάδες χτυπημάτων και βομβαρδισμών, η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι υπάρχει κάτι που αξίζει να διασωθεί.

Μικρή στρατιωτική συμμαχία

Από την πλευρά του, ο βρετανός στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς εκτιμά ότι θα ήταν «πραγματικά δύσκολο» να καταλάβει η Ρωσία το εργοστάσιο χωρίς «τεράστιο κόστος και για τις δύο πλευρές».

Λέει ότι η συγκεκριμένη μάχη δεν θα είχε πραγματικό νόημα ως προς το ποιος ελέγχει την πόλη-λιμάνι και τους δρόμους που τη διασχίζουν - που τώρα συνδέουν τη Ρωσία με την Κριμαία.

Οι σημερινές ανακοινώσεις από τη Ρωσία για τη Μαριούπολη είχαν σκοπό να δείξουν ότι υπήρξε «κάποια επιτυχία» την παραμονή του Ρωσικού Ορθόδοξου Πάσχα, εκτιμά ο στρατηγός. «Και επιτρέπει στον στρατό να μην ξοδεύει πολλούς πόρους στη συγκεκριμένη μάχη και να στραφεί σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία τώρα: τη μάχη του Ντονμπάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v