Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση ΔΝΤ για ρωσική ντρίμπλα στις κυρώσεις μέσω crypto

Τα ενεργειακά αποθέματα μπορούν να αξιοποιηθούν για "εξόρυξη" κρυπτονομισμάτων, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων. Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα.

Προειδοποίηση ΔΝΤ για ρωσική ντρίμπλα στις κυρώσεις μέσω crypto

Χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν ενδέχεται να δημιουργήσουν κρυπτονομίσματα με σκοπό να αποφύγουν τις κυρώσεις, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπάρχει κίνδυνος οι χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους τους -- που δεν μπορούν να εξαχθούν -- ώστε να «εξορύξουν» κρυπτονομίσματα παράγοντας νέα έσοδα, είπε το ΔΝΤ.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, που είναι διαδικασία ενεργοβόρα, μπορεί να επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιούν τους ενεργειακούς πόρους τους απευθείας σε blockchains, εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο οποίο εφαρμόζονται οι κυρώσεις. Ο μηνιαίος μέσος όρος όλων των εσόδων εξόρυξης Bitcoin πέρυσι ήταν περίπου 1,4 δισ. δολάρια, το 11% των οποίων καταγράφηκε από Ρώσους, βάσει των δεδομένων του δείκτη Cambridge Bitcoin Electricity Consumption index (CBECI).

Tα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη των κυρώσεων. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η κρυπτογράφηση αυξάνει το απόρρητο και επιτρέπει την ευκολότερη συγκάλυψη των συναλλαγών. Τα αποκεντρωμένα συστήματα πληρωμών καθιστούν πιο δύσκολη την παρακολούθηση της παράνομης δραστηριότητας.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ακολουθούν τις αυξημένες εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν χρησιμοποιούνται για να αποφύγουν τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Δυτικοί στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν εάν χρησιμοποιούνται κρυπτογράφηση για την αποφυγή κυρώσεων.

«Οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, έχουν προτρέψει τις εταιρείες να αυξήσουν την επαγρύπνηση σε σχέση με πιθανές απόπειρες αποφυγής κυρώσεων από τη Ρωσία», ανέφερε το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v