Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μασάζ» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16

Η πώληση F-16 στην Τουρκία θα ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει σε επιστολή του προς το Κογκρέσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μασάζ» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα συνέβαλε επίσης στη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο χωρίς να τάσσεται ρητά υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία που προβλέπεται για την πώληση όπλων.

Η απόκτηση των ρωσικών S-400 και η επακόλουθη απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Άγκυρα.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία έχει δει το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη και τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα στην επιζήμια επιρροή στην περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v