Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέφη μεθανίου από τη Gazprom κατά την επισκευή αγωγών

Τα καύσιμα που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω των αγωγών της είναι δύο έως τρεις φορές πιο βρώμικα από τις αποστολές που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ με πλοίο, κυρίως λόγω διαρροών μεθανίου.

Νέφη μεθανίου από τη Gazprom κατά την επισκευή αγωγών

Πέντε νέφη υπερθερμαινόμενου αερίου μεθανίου απελευθέρωσε τον περασμένο μήνα η Gazprom κατά τη διεξαγωγή επισκευών, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο του ρωσικού φυσικού αερίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να απογαλακτιστούν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα νέφη εντοπίστηκαν στα δορυφορικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Sentinel-5P από την Kayrros SAS. Η εταιρεία geoanalytics είπε ότι τα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν μια έξαρση των εκπομπών στη Ρωσία στις 15 και 18 Μαρτίου. Τουλάχιστον οκτώ άλλα νέφη μεθανίου εντοπίστηκαν στη χώρα κατά την ίδια περίοδο, ενώ η Kayrros τα απέδωσε στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά η Gazprom είπε ότι δεν ήταν κοντά στις εγκαταστάσεις της.

Η Gazprom λέει ότι εργάζεται για να μειώσει την ένταση των εκπομπών του φυσικού αερίου της. Όμως, τα καύσιμα που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω των αγωγών της είναι δύο έως τρεις φορές πιο βρώμικα από τις αποστολές που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ με πλοίο κυρίως λόγω διαρροών μεθανίου, σύμφωνα με ανάλυση της μη κερδοσκοπικής RMI.

Δύο ακόμη διαρροές εντοπίστηκαν στις 18 Μαρτίου στη Λετονία και τη Λευκορωσία κοντά σε αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέονται με το δίκτυο της Ρωσίας. Η Gazprom δεν είπε εάν το μεθάνιο στη Λευκορωσία οφειλόταν σε εργασίες αγωγού. Εκπρόσωποι της Gaso A/S και της Conexus Baltic Grid, που διαχειρίζονται τη διανομή φυσικού αερίου και την αποθήκευση φυσικού αερίου στη Λετονία, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι οι οργανισμοί δεν είχαν σχέση με την έκλυση που παρατηρήθηκε στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v