Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γαλλία ανοίγει την πόρτα στην Ισπανία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Είναι πρόθυμη να αρχίσει ξανά τις συνομιλίες με τη Μαδρίτη για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Η Γαλλία ανοίγει την πόρτα στην Ισπανία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Η Γαλλία, η οποία αντιστέκεται εδώ και καιρό στις ισπανικές εκκλήσεις για την κατασκευή σύνδεσης φυσικού αερίου, είναι πλέον πρόθυμη να συζητήσει τη βιωσιμότητα του αγωγού Midcat, εάν το ζητήσει επίσημα η Μαδρίτη, δήλωσε ο Jean-Michel Casa, Γάλλος πρεσβευτής στη Μαδρίτη. Η Ισπανία διαθέτει περίπου το ένα τέταρτο της δυναμικότητας επαναεριοποίησης της Ευρώπης.

«Τώρα που η υποκείμενη κατάσταση έχει αλλάξει, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για το Midcat; Ας μιλήσουμε», είπε ο Casa σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να συζητήσει το έργο με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσεχή επίσκεψη στο Παρίσι, δήλωσε ο Casa.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το 2019, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και από τις δύο χώρες απέρριψαν την επενδυτική πρόταση για το κεντρικό τμήμα της γραμμής Midcat που μέσω των Πυρηναίων, απογοητεύοντας τους ηγέτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία που επί χρόνια πίεζαν για το έργο έτσι ώστε να ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ιβηρική χερσόνησος έχει οριακές συνδέσεις φυσικού αερίου με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ενεργειακή κρίση που εξαπολύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ξαναβάλει στο επίκεντρο τον αγωγό. Ο αγωγός θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου επιτρέποντας στο αλγερινό αέριο να ρέει στην Ευρώπη καθώς και να ενισχύσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ισπανίας.

Η υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera, η οποία επιβλέπει την Ενέργεια, είπε στο Bloomberg ότι εάν κατασκευαστεί ένας αγωγός δεν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από Ισπανούς φορολογούμενους, οι οποίοι ήδη πληρώνουν για την ενεργειακή ασφάλεια. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας αγωγός με μακροπρόθεσμη άποψη που θα επιτρέψει σε άλλους τύπους καυσίμων, όπως το υδρογόνο, να ρέουν στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v