Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο διαδοχικό μήνα στο 10% ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή που τρέχουν με άνοδο σε υψηλό 40 ετών είναι απίθανο να χαλαρώσουν την άνοιξη.

Δεύτερο διαδοχικό μήνα στο 10% ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Φεβρουάριο οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός που τρέχει σε υψηλό 40 ετών είναι απίθανο να χαλαρώσει την άνοιξη.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 0,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, έναντι προσδοκίας των αναλυτών για 0,9%. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια και τις εμπορικές υπηρεσίες, αυξήθηκε μόλις 0,2%. Αυτό ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 0,6%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής παρέμεινε στο 10% για δεύτερο διαδοχικό μήνα. 

Η μεγαλύτερη επιτάχυνση του πληθωρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 προκαλεί προβλήματα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, για να προσπαθήσει να μειώσει τις αυξήσεις των τιμών, μια κίνηση που θα αυξήσει το κόστος για δάνεια αυτοκινήτων, στεγαστικά δάνεια και άλλες πιστώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v