Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού φαίνεται πρόοδος στη διαπραγμάτευση Ουκρανίας-Ρωσίας

Δηλώσεις από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δημιουργούν κάποια αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να βρεθεί κάποιο κοινό έδαφος. Δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση του Κιέβου, διαμηνύει η Μόσχα. Συζητάμε την ουδετερότητα, δηλώνει σύμβουλος του Ζελένσκι.

Πού φαίνεται πρόοδος στη διαπραγμάτευση Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Ουκρανία είναι ανοιχτή να συζητήσει το αίτημα της Ρωσίας για ουδετερότητα, εφόσον της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, αν και δεν θα παραδώσει ούτε μια ίντσα εδάφους, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Volodymyr Zelenskiy.

«Σίγουρα, είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική λύση», δήλωσε ο Ihor Zhovkva, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Zelenskiy, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television την Τετάρτη. Εγγυήσεις θα πρέπει να προέρχονται από τους γείτονες της Ουκρανίας, είπε, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα.

 

 Σε ένα δείγμα ότι μπορεί οι διαπραγματεύσεις να οδηγούν σε κάποια βήματα προς τα μπροστά, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα διαπιστώνει την ύπαρξη «προόδου» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία.

«Παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση [όπως αποκαλούν οι ρωσικές αρχές την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σημειώνει το AFP], διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να τεθεί τέλος το ταχύτερο δυνατό στην άφρονα αιματοχυσία και στην αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων... Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον σκοπό της να εξασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών.

Οι στόχοι της Ρωσίας «δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας ούτε την καταστροφή του κράτους της ούτε την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης», είπε σε συνέντευξη Τύπου η Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εξελίσσεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιo και επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v