Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό μπλόκο σε περαιτέρω ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία

Φρενάρει περαιτέρω κυρώσεις κατά Ρωσίας για να προστατεύσει την οικονομία της. Η στάση της Γερμανίας κινδυνεύει να δημιουργήσει διάσπαση στις προσπάθειες των συμμάχων να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Γερμανικό μπλόκο σε περαιτέρω ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Γερμανία έχει αναδειχθεί ως το κύριο εμπόδιο για τη διεύρυνση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας στοχεύοντας τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και τον ενεργειακό της τομέα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Βερολίνο είναι αυτό που αντιστέκεται στις προσπάθειες προσθήκης της Sberbank στη λίστα των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν αποκοπεί από το SWIFT -- το σύστημα τραπεζικών μηνυμάτων πίσω από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου -- σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα και έγγραφα που είδε το Bloomberg.

Η Sberbank, η οποία κατέχει περίπου τις μισές ρωσικές καταθέσεις λιανικής, εξαιρέθηκε από τον αρχικό κατάλογο των τραπεζών που αφαιρέθηκαν από το SWIFT έτσι ώστε να προστατευθούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια, αλλά οι εκκλήσεις για ενίσχυση των κυρώσεων από τα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν αυξηθεί, καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

Εγγραφα δείχνουν ότι η Γερμανία έχει επανειλημμένα ζητήσει προσοχή κατά τη διάρκεια διπλωματικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και υπουργών. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε επίσης δημόσια έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ενέργεια.

Αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι αντιτίθεται στη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τις παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου «ουσιαστικής σημασίας» για την ευρωπαϊκή οικονομία και καθιστώντας σαφές ότι η συνέχιση των εισαγωγών Ενέργειας είναι μια «συνειδητή απόφαση».

Η στάση της Γερμανίας κινδυνεύει να δημιουργήσει διάσπαση σε μια βασική πτυχή των προσπαθειών των συμμάχων να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου, κίνηση στην οποία εν μέρει ταυτίστηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την αιφνιδιαστική δέσμευση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να επιταχύνει τις αμυντικές δαπάνες, η χώρα δέχεται και πάλι κριτική καθώς προσπαθεί να προστατεύσει την οικονομία της - η Γερμανία βασίζεται στη Ρωσία για πάνω από τις μισές προμήθειες φυσικού αερίου και πάνω από το ένα τρίτο του πετρελαίου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v